september 01, 2006

Rapport från igår och lite mat

Jag var lite nervös, det skall erkännas, när jag segade de inte så många stegen bort till dagis igår kväll. Mitt livs första föräldramöte, som förälder. När jag kom in och satt mig runt borden fröknarna hade dukat upp, slogs på något sätt udden av nervositeten jag hade inför kvällen. Vi var trots allt på dagis – småbarnsavdelningen. Vad har de för möbler på småbarnsavdelningen på dagis om inte barnmöbler. Jobbskadad som jag är föreställde jag mig ett allvarligt styrelserum med genomseriösa människor – här skulle diskuteras! Men istället kände vi oss som femton basketspelare i en lekstuga. Och det lättade onekligen upp stämningen direkt.

Det visade sig senare att fler än hälften av de som var där var föräldrar till barn som antingen precis hade börjat på dagis, eller som skulle börja inom de närmaste veckorna. Jag var således en av de luttrade. En dagisveteran! Ha! Min nervositet var nu i det närmaste bortblåst och mötet avlöpte utan större darr på handen. Jag kunde till och med tipsa någon nybörjarmamma några småsaker. För jag är ju en van dagisförälder!
...suck – oj, vad jag är gammal nu.

Det verkar som om det är matbloggardagen idag – tämligen många bloggar recept och mattips. Jag vill inte vara sämre. Här kommer ett hett grilltips, som jag kört ganska ofta i sommar.

ÖRTRÖKT VITLÖKSKYCKLING
Du behöver en klotgrill

På kvällen dagen innan tar du fram fryst kycklingfilé ur frysen.
Lägg filéerna på en tallrik eller ett stort fat. Pressa två stora vitlöksklyftor i en liten skål. Häll ner rejält med torkad oregano (en halv dl) i skålen. Och en skvätt olivolja, inte mycket alls - kanske en matsked. Salta och svartpeppra lite. Flingsalt förslagsvis.
Rör ihop ordentligt. Det skall bli som en halvkladdig massa – som en Pesto med för lite olja, ungefär.

Gnid in de frysta kycklingarna med oreganoröran och ringla sedan flytande honung över det hela. Täck över med folie och ställ i kylen.

Ta ett rejält knippe med blandade örter (oregano, timjan, rosmarin, dragon eller vad du nu har hemma) och lägg dem i en bunke med vatten.

Nästa dag har kycklingen tinat och fått fin smak av oreganoröran.

Sätt i en kolavgränsare i din klotgrill, så att halva grillen har ordentligt med kol, medan andra sidan inte har någon kol alls. Häll över tändvätska och tänd på. Låt glöden ta sig (det tar ca 20 minuter).

När kolen har en fin glöd lägger du kycklingfiléerna på den del av grillgallret som är över glöden. Du är bara ute efter yta nu, så vänd efter någon minut - när de ser smakfulla ut. Grilla även en fin yta på andra sidan.
När du har grillyta på båda sidorna flyttar du filéerna till den halvan av gallret som inte ligger ovanför glöden. Ta sedan upp ditt knippe med örter ur vattenbadet och lägg dem direkt på glöden. (Det går att pilla ner dem genom grillgallret.) Sätt sedan på locket till grillen. (Se till att ventilationsluckorna är öppna ordentligt, så att glöden inte dör.)

Vattnet som örterna sugit upp under natten kommer nu att förångas till en smarrig örtrök, som steker klart kycklingen.

Vänta 20 minuter och kolla ordentligt så att de är genomstekta. Låt filéerna vila i 5-10 minuter inpackade i folie, innan du serverar dem.
Det smakar fantastiskt!

Äts med fördel till till exempel rostade rotsaker. Eller potatisgratäng. Gör en mild yoghurtsås att ha till. Passande rödtjut är Coto de Imaz, ett kalasgott Rioja-vin.

9 kommentarer:

Anonym sa...

...jag har smarrat och betyget är 10 glada laxar (eh... eller kycklingar) av 10 möjliga.
:)
/s

Lotten Bergman sa...

Först nämner du basketspelare och sedan receptbloggar du.

Jag är så stolt som vore jag din mor.

Anonym sa...

Tjo! Nog för att klotgrillsäsongen är över och jag icke äger eller ens känner till en kolavgränsare - men gott lät det och det kommer väl fler somrar:-)

Herr R sa...

Kolavgränsare är alltså som ett litet staket av samma kvalitét som grillgallret, med vilken man kan begänsa utrymmet i vilket kolen skall placeras.

Anonym sa...

Jo, när jag blundade hårt och i tanken förpassade mig till den gångna grillsommaren i Skåne, kunde jag visualisera kolavgränsaren jag ännu aldrig sett. Är det sånt som skiljer oss från djuren?

Herr R sa...

Ja, det och Rioja-viner – annars är vi som vilka grisar som helst.

den blyga sa...

Jag blev mest intresserad av glöggreceptet - även om det blir litet marigt att få tag på Görnstedts konjak...

När föreslår Du att man börjar?

Anonym sa...

Minns känslan med första mötet, speciellt :) Nu som 3-barnsmor är man verkligen veteran!
Smarrigt recept, får testa!
Trevlig blogg, ska nog fortsätta läsa här,
ha det gott

Herr R sa...

Den blyga ->
Jag gjorde glöggen i november förra året, och den var finfin till julen. Jag antar att den hade blivit än lite smarrigare om den fått någon månad till på sig. Men mer än så tror jag inte behövs.

Annisa ->
Kul att du gillar det jag skriver. Tack!