januari 22, 2009

Lite fokuskalibrering tack!

Är det inte lite märkligt att Obamahysterin fått sådant genomslag även på den här sidan Atlanten. Jag har absolut inget emot honom. Han verkar som en betydligt bättre ledare än Bush, baserat på vad jag uppfattat. Med bättre menar jag att jag tror att han för en politik som ligger närmare mina ideal än den Republikanerna representerar.
Det jag ifrågasätter är den massmediala hysterin. Det har varit betydligt mer massmedial fokus vid Obamas delval, helval och regeringstillträde än det varit vid något svenskt maktövertagande. Och det är givetvis helt absurt.

Motiveringen jag hör när den här frågan dryftas är att världens mäktigaste lands president, måste vara världens mäktigaste person. Världens mäktigaste person måste få den uppmärksamhet han förtjänar. Även bevakas på det sätt världen förtjänar; att syna under lupp och lampa, så att allt går rätt och riktigt till.

Min poäng är att Obama visst är världens just nu viktigaste person. Men det beror helt på hur man räknar. Viktigast i välden, eller viktigast för oss i våra svenska liv. Visserligen kommer beslut som tas i det där ovala rummet ge eko även i Sverige. Men de står platt mot Reinfeldt och Co. I Sverige heter världens mäktigaste man just nu Fredrik Reinfeldt. Inget annat. Ingen annan persons beslut kommer ge sådant brutalt jätte-eko i ditt liv som de beslut som tas på Helgeandsholmen. Och jag tycker, med rätta, att det massmediala fokusets starkaste lampa borde lysa klart starkast på denna ö i Stockholms ström.
Det är där de viktigaste besluten fattas för dig och mig, just nu.

Lite fokuskalibrering tack!

1 kommentar:

Anonym sa...

Well put, som dom säger "over there".

/S