januari 02, 2007

2006 års bloggfrågor

Fick en intrevjuliknande utmaning från Lotten och grep tjuren vid hornen.

Avtidsbrist är detta inte korrläst, så skjut mig inte så hårt.

1. Hur länge har du bloggat?
Sedan i mars 1998. Men det hette inte blogg då. R Skriverier-sidan har jag haft sedan mars 2004.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut innan du själv började blogga?
Då inte ens ordet blogg fanns då, i mars 1998 kan jag inte riktigt svara på den frågan. Men bloggare är väl som folk är mest, kanske lite mer skrivintresserade än genomsnittssvensken.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Förälskade mig i är kanske att ta i och det har onekligen varierat. Det är få som håller en hög nivå länge, utan alla bloggar går mer eller mindre upp och ner. Men Benknäckarvalsen gillade jag redan för länge sedan kommer jag ihåg. Har läst den sedan 2000 eller så.

4. Hur känner du nu inför dina allra första blogginlägg?
Det är säkert mycket roligare för mig att läsa dem än för någon annan. Men jag tycker att de är underhållande.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet?
Tja, det varierar. Mellan sju och tjugo så där beroende på hur mycket tid jag har och hur bra jag tycker att bloggarna för tillfället är.

6. Hur många procent av de bloggar du läser är dagboksbloggar och inte ämnesbloggar (som t.ex. teknik- eller modebloggar och politiska bloggar)?
För mig är en blogg – iallafall till viss del – en dagboksblogg. Skriver man enkom om till exempel inredning så är det snarare en webbsida om inredning än en inredningsblogg. Det går lätt inflation i ordet blogg.

7. Nämn en bloggare som verkar vara väldigt, enormt jätteolik dig, vars blogg du tycker om.
Jag funderade och funderade och insåg plötsligt att av de bloggar jag frekventerar finns det nästan i alla fall iallafall (åh, ett ett typexempel på varför iallafall skall skrivas ihop) vissa likheter med mig. Kanske är det så att jag fastnar för de bloggar som har något bekant över sig. Jag vet inte. Men för att dra till med några:
Shoot me while I'm happy och En djefla man.

8. Nämn en bloggare som verkar lik dig, vars blogg du tycker om.
Ja då blir det på sätt och vis mycket lättare med tanke på ovan. Men jag menar inte att de är jättelika mig. Men det finns drag som jag känner igen.
Tvillingmamman, Lotten, Silverfisken och Hemliga Pappan.

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
Det är bara min fru som vet. Och min storasyster som detektivhittade min blogg för ett år sedan. Och de tycker bara att det är roligt att jag skriver. Tror jag iallafall.

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?
Jag har bara två att fråga, och de har jag inte frågat. Men jag tror det. Kanske att jag är lite mer kortfattad och rakt på sak i bloggen. Annars är jag lite känd för att vara lite långrandiga och prata som i cirklar innan jag, till slut, når målet. Om du förstår.

Men jag skriver ju som det är. Jag varken förskönar eller svartmålar.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg? I så fall: tänjs den gränsen hela tiden?
Jo det tycker jag, och jag tycker också att den de senaste åren behållts relativt konstant.

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om och anledningen till det.
Nej, det jag inte bloggar om bloggar jag inte om. Det är inte så att jag har vissa områden som jag lovat mig själv att aldrig blogga om. Jag har ingen lista med förbjudna ämnen. Men vissa saker faller det sig naturligt att inte blogga om, och jag har heller inte behov av att blogga om allt. Snarare tvärt om; jag har behov av att blogga om en del saker.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse?
Egentligen ingen. Men jag skriver trots allt publikt och har aldrig haft en dagbok under kudden. Så antagligen finns det ett hävdelsebehov där någonstans.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
Nej, men man kan lära känna en liten del av en person.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? Hur var det?
Nej det har jag inte. Det hänger väl ihop med att jag väljer att inte koppla något namn och ansikte till mina bloggtexter. (Är det bara jag som stör mig en smula på förkortningar som måste förklaras. Vad är poängen med förkortningen då? Nåja.)

16. Kan det vara ”skadligt” att blogga?
Nej. Men om man blottar sig totalt för fel personer kan det givetvis bli olustigt. Men det är ju då blottandet som är orsaken, inte bloggandet i sig.

17. Har du blivit sårad av någonting som skrivits till eller om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Hur har du hanterat detta i så fall?
Nej, jag är inte så omkriven. Linda Skugge hoppade i och för sig på mig för något år sedan, men då fick jag rekordartat antal nya läsare och i stort sett alla ställde sig på min sida, så jag tyckte att det mest var roligt. Men jag blev lite förvånad först, det skall erkännas.

18. Har du skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Nej.

19. Har ditt bloggande några nackdelar?
Nej, inte vad jag kan se då det är helt på mina villkor.

20. Bloggar du om två år? I så fall: är ditt bloggande annorlunda då?
Antagligen.

21. Har bloggarna någon inverkan på vår kultur?
Skrivandet har det. Sedan är det bloggar just nu, brevskrivande förr. Vem vet vad det blir härnäst? Men skrivandet har onekligen inverkan på kulturen.

22. Vad har bloggskrivandet betytt för dig?
Att jag skriver bättre och har lättare att formulera mig än jag hade förr.

23. Vad har bloggläsandet betytt för dig?
Jag har mer koll på smala nyheter som intresserar mig. Viss kultur, viss musik, viss sport och så vidare. Det har blivit lättare att nischa sitt nyhetsintag. Men igen, är det verkligen bloggars förtjänst eller Internet i stort. Jag tror på det senare.

24. Bolla vidare till 15 andra bloggare!
Nej, de som vill får kopiera frågorna och svara efter bästa förmåga. Skriv en kommentar här så jag kan läsa dina svar sedan.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Att folk offentliggör sina skriverier ger ju oss, som gillar att läsa, onekligen ett större utbud.

Det är välkommet! :)
/s

C sa...

Jag har lagt in mina svar på min sida nu.

Emma sa...

Åh jag blir så nyfiken! På vilket sätt tror du att vi är enormt jätteolika? :)

R Skriverier sa...

Emma ->
Haha, ja jag kunde ge mig på att jag skulle få äta upp det där.
Jag skrev visserligen först att jag tycker mig hitta något bekant i alla bloggar jag läser, att jag på något sätt kanske fastnar för folk som har iallafall något personlighetsdrag som påminner om mina egna.
Visserligen är vi ungefär lika gamla och är båda intresserade av konst, i olika former. Du lever (vad jag förstått av att läsa din blogg) i ett samboförhållande i stan, jag är gift och har en knodd -- och det i förorten. Du skriver en bok. Jag drömmer om att skiva en bok. Du är känd för en större allmänhet -- med de för- och nackdelar det innebär: till exempel dina och Birros meningsskiljaktigheter här om veckan. Medan jag tuffar på med mina skriverier utan att skapa någon större fuzz.
Du är mörkhårig - jag är mörkhårig.
Och så vidare.
Fler likheter än olikheter? Jag vet inte, haha.

Men jag avslutar så här: av de bloggar jag frekventerar är din och En djefla mans bloggar de som känns mest olika min. Din blogg och En djefla mans blogg är -- däremot -- så där enormt jätteolika, tycker jag.
Och det påståendet tänker jag inte backa upp!

Nu drar vi till Mora!

Emma sa...

Jag har funderat en hel del på det där, varför man fastnar för vissa människor - alltså både när man träffar dem i verkligheten och när man fastnar för främmande människors bloggar. Många av dem vars bloggar jag fastnat för (som inte tillhör journalister eller andra människor jag redan känt till) visar det sig efter många månaders läsning att jag har väldigt mycket gemensamt med på ganska personliga plan, även om de yttre omständigheterna inte är alls desamma.

De bloggar jag ogillar allra mest är förmodligen de som är lika någon jag varit och tänkt som i perioder av mitt liv och inte gillar längre. :)

Äsch, jag vet inte. Ha det fint i Mora!