december 12, 2007

Lite perspektiv på tillvaron

Jag läste en artikel i DN som gav mig lite välbehövligt perspektiv på tillvaron. De sammanfattade att:

De tio procent som är fattigast i världen står för 0,8 procent av världsinkomsterna och har en årsinkomst på max 2.600 kronor.
De tio procent som är rikast i världen står för 50,8 procent av världsinkomsterna och tjänar minst 163.000 kronor om året.
163.000 kronor om året! Det gav iallafall mig lite svindlande perspektiv.

DN länkar till sajten Global rich list som är en slags valutaomräknare där du skriver in din lön (i Euro, den står i 9,43). Då får du snabbt och smidigt upp ett diagram och en siffra på var du befinner dig i en rad, om man ställer hela jordens befolkning i ordning efter hur mycket de tjänar. Gud i London var det skrämmande nyttigt!

Global rich lists hemsida.
Artikeln hittar du här.

3 kommentarer:

Moa sa...

Sant, fast går det ens att räkna ut, egentligen? Alltså vad man kan köpa för tio kronor i Sverige är ju inte riktigt samma som vad man kan köpa för tio kronor i Sierra Leone, antar jag. Visserligen en detaljfråga när man själv lever ett väldigt priviligierat liv även på vad vi kallar existensminimum, men ändå.

R Skriverier sa...

Visst är det så: allting är relativt. Vi är ingen rik familj i Sverige, inte alls. Men sett till den där listan är vi ändå en av de absolut rikaste familjerna i världen. Sett till rena pengar.
Men det är helt klart så att det är dyrare med ett skyffe på Mahattan än vad det är med ett skyffe i Freetown.

Ändå tycker jag att uträkningen är en ögonöppnare. Man gnäller för att man inte kan köpa den där iPoden man kanske vill ha. Och så är man egentligen så sjukt priviligerad. Men det är klart att frågan är komplex, men inte mindre viktig för det.

Moa sa...

Jo, absolut, jag försöker inte på något sätt förminska frågan, jag blev bara lite fundersam över just själva mätmetoden. Men ja, Sverige är ett absurt rikt (och rent.. och rättvist..) land.