december 05, 2005

Den viktigaste revolutionen
är den som händer i huvudet

Visst är det av största vikt att vi som insett meningen med jämlikhet, fred, ekologisk balans och solidaritet manar på folk att tänka efter. Men det är givetvis av ännu större vikt att alla som kan, vågar stå upp och efterleva dessa livsviktiga ideal. Dessa fyra stora hörnpelare är praktiskt taget helt oomkullrunkeliga, och något som varenda tänkande människa på jorden kan skriva under på. Oavsett religion, politisk inriktning, kön eller hudfärg. Fyra stora punkter med ett ganska simpelt, men mycket viktigt innehåll: vi måste vara solidariska med oss själva och vår natur om vi skall kunna överleva. Jag menar inte att alla skall bli veganer, vänstersympatisörer och hoppa på omkring barrikaderna nu, inte alls. Det är bevakandet av den lilla revolutionen jag i första hand eftersöker – den som händer varje dag. Tanken som slog dig när du låg i badkaret igår kväll. Den glasklara formulering som du efter att ha beskådat ett tag, snabbt sopade under mattan med ursäkten: vad spelar det för roll hur jag agerar, det finns ändå så många som inte bryr sig.
Visst är det så. Det finns jättemånga som inte bryr sig. Det finns även många som står på barrikaderna med en flagga i den ena handen och en falafel i den andra. Men bara för att du inte visar dina sympatiserar med samma handlingar som de flaggviftande falafelätarna måste det inte betyda att din röst inte räknas.
Tvärt om: din röst är viktigast!

Om du bara vågar stå upp när någon fäller nedlåtande kommentarer om någon annan i samlingen runt kaffebryggaren på jobbet. Om du vågar säga ifrån när någon blir orättvist behandlad i krogkön. När någon fäller sexistiska kommentarer. Blir nedslagen på tunnelbanan. Om du vågar stå upp för dina åsikter och på ett fredligt och intelligent sätt lösa dina konflikter – ja, då kommer världen automatiskt bli lite mer som du hoppades på där i badkaret igår kväll. Vare sig det gäller världskrig eller tjafs om torktumlarludd i tvättstugan.
Den viktigaste revolutionen är faktiskt den som händer i huvudet. Glöm aldrig det.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du är klok du.

Anonym sa...

Falafelätande? Jag måste vara dum, hajar inte vad du menar med det. Snälla Herr R: utveckla!

Vänliga hälsningar anna

R Skriverier sa...

Jag syftar på stycket lite längre upp i texten: Jag menar inte att alla skall bli veganer, vänstersympatisörer och hoppa på omkring barrikaderna nu...

Falafel är ju vegetarisk snabbmat och jag använder lite längre ner falafeln som analogi för veganer. Givetvis är inte alla falafelätare veganer.
Hoppas du förstår hur jag menade.

Jag är själv mycket förtjust i falafel. Det finns en grekisk restaurang på S:t Eriksgatan i Stockholm som serverar vansinnigt goda falaflar. De rekommenderas!

MVH
/Herr R

Anonym sa...

Tack Herr R!

Är själv glad i falafel och vegetarian men inte direkt militant för det även om jag tycker det är viktigt med engagemang...

Tack för restaurangtipset!

Mvh anna