december 05, 2005

Johanneshov farväl

Nu är jag bara söderortsbo i någon vecka till. Sedan bär det av till andra sidan stan.

Den 19 juni 1993 flyttade jag till Midsommarkransen. Sedan dess har jag bott söder om Slussen, på totalt sju olika adresser (visserligen gjorde jag en månads avstickare till Sumpan 1999, men det gills knappt).

Jag har inte vuxit upp söder om stan, jag är mälaröbo från början. Det faktumet har på något vis gjort Söderort till mitt eget ställe. Här har jag lärt mig att hitta och att tycka om själv. Mälaröarna och delar av Västerort har jag ju så att säga fått genom mina föräldrar. Söderort är min del av stan, på ett annat sätt.
Det gör det onekligen lite vemodigt att flytta här ifrån. Men Söderort lär finnas kvar och vi kan alltid återvända någon gång, om vi nu skulle vilja det.
Radhuset vi har hittat på andra sidan stan är verkligen en pärla, oavsett stadsdel. Och det är alltid positivt att lära sig hitta på nya ställen.

Vad är det som gör Söderort i allmänhet och Johanneshov i synnerhet till ett sådant gemytligt tillhåll då?
Ett stort argument är onekligen priserna. Det tar ungefär en kvart att knalla in till Söder här ifrån, men lägenhetspriserna är i runda slängar en miljon mindre här. En lägenhet som kostar 1.500.000:- här kostar 2.500.000:- fem minuters cykelväg bort. Det är ganska galet egentligen.
Andra fördelar är att det är så lugnt här. Det ligger jättenära innerstan men ändå är det ett helt annat lugn här. Det är inte mycket som stör på nätterna och det är inte mycket busliv ute på gatorna. Faktum är att detta troligen är en av Stockholms lugnare stadsdelar. Det enda gångerna det kan vara någon slags tryckt stämning här är väl när det är någon speciellt jätteviktig fotbollsmatch på Söderstadion, men oftast är det lugnt även då.

Närheten till Globen, Hovet och Söderstadion gör att här rör sig, nästan varje kväll, en väldig massa människor. Alla dessa har rest hit från andra delar av stan (och Sverige) och alla är inställda på en trevlig kväll. Det sätter givetvis lite stämpeln på den här delen av stan: uppsluppen och förväntansfull.

I anslutning till de tre arenorna finns gallerian Globen City Shopping. Det är ingen jättegalleria a´la Kista och Täby, utan en lagom stor galleria med det nödvändigaste: ett dussin klädaffärer, skivaffär, McD’s, Apoteket, Expert, Kitchen, en handfull restauranger och fik. Samt Ica.
Ica Globen är en av de saker jag onekligen kommer sakna rent direkt här ifrån. Jag undrar mig om det inte är en av Sveriges bättre mataffärer, vad gäller utbud och sortiment. De har specialiserat sig på mångfald och kvalité. I princip allt i matväg går att köpa här och i de flesta fall finns det inte bara udda produkter utan flera olika märken av de udda produkterna; valmöjligheterna är många. Dessutom har de satsat stort på ekologisk mat. De har en avdelning med ekologiska specerier som har fler varor än mitt närmaste snabbköp. Den enda nackdelen med Ica Globen är priserna, som är bland de högre i Sverige. Men det är det många gånger värt. På sanning.

Förutom trevlig och lugn stämning, gångavstånd till Söder och en jättefin mataffär tycker jag verkligen om omgivningarna här. Det finns många fina promenader här omkring. (Det beror ju givetvis på hur man är: jag gillar verkligen att gå, och gör det ofta.) Årstaviken runt är en skön promenad. På årstasidan är det kuperat och man går ungefär 20 meter från vattnet på små backiga skogsvägar. Liljeholmsbron sedan ger ju en fin utsikt och på Söder på tillbakavägen är gångvägen inte speciellt kuperad. Men man går å andra sidan mycket närmare vattnet (bitvis till och med över det, på en meterhög träbrygga). På Södersidan kan man också göra en paus och insupa en kaffe eller så på någon av fiken som ligger längs vattnet: exempelvis reggaefiket Tubby.
Andra fina promenadstråk är Gamla Enskede, Enskedefältet, Kärringstan, Skogskyrkogården, Hammarby sjöstad med flera. Det är många fina områden här omkring. Sedan en promenad in till stan kvällstid är något alldeles extra. Att komma ut på Skanstullsbron i vintermörker och se hela Söder, Hammarby sjöstad och Nacka glittra av tända fönster, reklamskyltar och trafikljus åt alla håll, det tycker iallafall jag är genomcharmigt.

Några personliga favoriter i min absoluta närhet är Livs på Blåsutvägen, en liten minilivs med trevlig personal. Gous garden på samma gata, en klassisk förortskina. Pastellen på Pastellvägen, en annan bra (och ännu mindre) minilivs med en egensinnig föreståndare. Nere på Sofielundsplan ligger Sofi grill. De gör Stockholms kanske godaste kebaber. (De bakar pitabrödet själva, när man beställer.) Uppe på Burspråksvägen finns charmiga Chili Pizza, som står sig år efter år. Samt vår gamla favorit Chilenskan, i Johanneshovs livs och kaffebar.

Nu handlar det mesta om att packa ner allt vi äger och har i flyttkartonger, för att sedan packa upp allt på andra sidan stan.
Och även om jag verkligen gillar den här delen av stan längtar jag så jag håller på att krevera till vi byter postort.
Johanneshov farväl!

Inga kommentarer: