december 01, 2005

Glögg, mitt recept

Ja, okej, det är klart. På allmän begäran kommer här receptet:

HERR R:s JULGLÖGG 2005
(recept för två buteljer, 75 cl)

DAG 1
Lägg 3 dl Görnstedts trestjärniga konjak och 2 dl russin i en ren glasburk med tättstlutande lock. Låt stå i rumstemperatur över natten.

DAG 2
Ta 2 dl farinsocker och bränn det lätt i en stekpanna (ej teflon) tills de första sockerkornen precis börjar smälta. Ta då bort pannan från plattan och låt svalna en stund.

Häll detta i en stor kastrull:
2 flaskor Periquita (var varsam med korkarna, dra inte korkskruven hela vägen igenom)
6 kanelstänger
Det brända farinsockret
10 cm skalad ingefära, delad i fyra bitar
Ca 35 kryddnejlikor
Cesten från en väl rengjord apelsin, gärna i en kryddpåse
3 msk hela kardemummafrön
1 dl vanliga russin
De konjaksmarinerade russinen från dag 1 (spara själva konjaken till senare)

Sätt kastrullen på spisen på svag låga (alternativt lågt nummer, om man har elspis)
Värm glöggen sakta upp till 70 grader (kolla med termometer). Det skall ta cirka en timme att komma upp i temperatur. Ha tålamod! Rör om då och då.

När glöggen kommit upp i 70 grader drar du bort kastrullen från plattan och låter den svalna sakta. Ta upp kryddpåsen med apelsincesten (låter du den ligga kvar blir det antagligen lite mer glühwein-stuk på glöggen).
Låt glöggen svalna av till den har nått ungefär 20 grader (rumstemperatur). Det tar ett par timmar.

När glöggen är nere i rumstemperatur silar du av kryddorna. Sedan blandar du i konjaken från dag 1:s russin- och konjaksblandning. Rör om.

Tappa upp glöggen på de tomma Periquita-flaskorna. Tryck tillbaka korkarna i flaskorna, hela vägen. Det går, även om det är trögt (se till att bli lite lagom förbannad bara skall du se).
Det är frestande att trycka tillbaka dem upp och ner – då de blivit aningen konformade sedan du drog upp dem. Men den sidan är torr och då finns risk att flaskorna inte håller tätt.
Lägg glöggen i ett vinställ och låt den ligga till jul. Håll vinstället borta från direkt solljus.

Lycka till!

Ett tips är att lägga de tomma flaskorna i vattenbad under tiden du gör glöggen. Då lossnar etiketterna lätt, och du kan sätta på egna fina etiketter sedan.

4 kommentarer:

Anonym sa...

men guuud..så mkt och komplicerat! - men förvisso låter det ljuvligt gott..

Lotten Bergman sa...

Vilken ambitionsnivå! Imponerande!

Jag som nästan inte tar mig i kragen för att KÖPA glögg. Än mindre dricka den. (Nä, nu överdrev jag allt.)

Herr R sa...

Hej Anonymus och Lotten ->
Det är inte alls så komplicerat. Alla kryddor häller man ju bara rätt ner i grytan, vinet likaså. Konjaksmarineringen av russinen tar ju inte längre tid att göra än att blanda dipp till chipsen en lördagskväll.
Sedan sköter ju glöggen sig själv. Det tar någon timme på spisen, men man kan ju göra annat under tiden. Det är bara att kolla termometern lite då och då, och dra några varv med en träslev.
Jag bedömmer den totala arbetsinsatsen till 10 minuter dag 1 och kanske 35 minuter dag 2. Mer är det inte :)

/Herr R

Kissen sa...

Hejsan mannen!
Synd att jag inte dricker glögg, men det lät ganska intressant det där! :)
Ville bara säga att jag gillar din blogg, har läst den ett tag men inte haft någon egen. Nu har jag det så jag tänkte skriva en rad och säga hej!
Hoppas det är ok att jag har dig på min länklista?
Ha det gott
Lycka till med flytten snart också! :)

//Katta