augusti 13, 2006

Nytt golv, sista delen

Ja, nu är semestern slut om några timmar. Jag är tillbaka på jobbet imorgon. Bloggerisemestern är slut den med, så här kommer första inlägget på ett tag:

Det jag mest har uppehållit mig med under semestern har varit köks-, matrums- och musikrumsgolvet. Här kommer nu hela avhandlingen -- så att vi kan släppa detta sedan.

Senast jag skrev i ämnet såg det ut såhär.

Visserligen skrev jag redan tidigare om tapetseringen av väggen, men golvet såg ut såhär senast jag skrev om det. Den orangebruna plastmattan var borta på ca en tredjedel av golvet -- resten var orört.


Sedan började vi då slita ut mattan från matrummet och köket. Under mattan satt det spånskivor, fastspikade med i runda slängar några miljarder spikar. Det tog sin lilla tid att ligga med hovtänger och bända upp dem, en och en.

Det var ett par stycken, som sagt. Denna fula burk har vi inte haft hjärta att slänga än, eftersom det kostade blod, svett och tårar att få upp alla spikar.


Som sagt.


Sedan var det dags att plasta in hela huset. Det var inte speciellt roligt, men väl mödan värt sedan när vi hade slipat klart. Vi plastade in exakt allt. Varenda fönster, varenda köksskåp, kylen, spisen, tutti-baletti. Och det underlättade städningen enormt sedan.

Ett väldigt inplastat plan 2, sett från tredje våningen.


När allt var inplastat var det bara att sätta igång med slipandet. Det tog mig och min fina fru sex och en halv timme, utan paus. Det var skitjobbigt i värmen, men oj vad skönt det var när vi var klara.

Märk väl den fula IKEA-blommiga terassmöbelskudden som vi använde som knäskydd. Ett bra tips för att överhuvudtaget vara kapabel att komma ur sängen morgonen efter.


När allt var klarslipat och plasten nerplockad, sågspånen uppdammsugna och svettiga suckar suckade, såg det ut såhär:
Sedan efter en god natts sömn var det dags med målningen. Det tog sin lilla tid och efter första strykningen var jag en aning osäker. Det såg lite väl rufft ut tyckte jag.

Rufft golv, onekligen.


Men efter ytterligare två strykningar och tre dagar som golvet samt färgen på det fick vila, kunde vi äntligen möblera och få den riktiga känslan för rummet. Jag måste medge att jag blev riktigt nöjd. Hela våningsplanet blev mycket ljusare.

Från matrummet och in mot musikrummet.


Plåtat från andra hållet.


Sedan golvet blev klart har vi även målat kaklet i köket vitt samt lackat teakdetaljerna på kökslådorna. Hela detta samt golvet och tapetfondväggen har gjort väldigt mycket för ljuset i rummen, Det känns jättebra.

4 kommentarer:

Ida sa...

Snyggt! Men kan man måla på kakel alltså? Direkt på? Med vad?

Anonym sa...

Very fint tycker jag. :) Stor förbättring, onekligen.
/s

Lotten Bergman sa...

Det ser ut som om det står vackra saker i hyllan när man tittar mot köket ... jag vill se en förstoring.

Golvet blev fantaaaastiskt fint, gratulerar! Vi lackade bara efter slipningen (för sex år sedan) och det ser ut som hej kom och hjälp oss redan. Orienteringsskor kan ha med saken att göra.

Och precis som Ida vrålar jag: VA? KAN MAN MÅLA PÅ KAKEL? Säg nu att man också kan måla direkt på blommig plastmatta. Please.

R Skriverier sa...

Vi köpte vanlig Beckers vit lackfärg. Vattenbaserad dessutom. Vi tvättade kaklet med målartvätt och strök det tre gånger med färgen.
Det blev kanonbra. (Kan återkomma med närbild ikväll kanske.)

I hyllan mellan matrum och kök står det lite olika porslin (Berså och Swedish grace) samt en och annan glaskaraff.