augusti 15, 2006

Världens viktigaste böcker?

Efter lite påtryckningar från Lotten kommer här svar på hennes lista med frågor om böcker:

1) En bok som förändrade ditt liv?
Förändrade mitt liv...tja, nej där går jag nog bet. Men det kanske kommer? Parfymen av Patrick Süskind var iallafall den första bok jag tyckte var bra på riktigt.

2) En bok du har läst mer än en gång?

Ovan parfymbok, Varsel om kommande tilldragelser av Slas, En liten bok om att bränna löv, ris och kvistar i ett hörn av trädgården av Hans Alfredson, TV av Jean-Philippe Toussaint, Samlade dikter 1967-1967 av Tage Danielsson.

3) En bok du skulle vilja ha med på en öde ö?
En tom skrivbok plus en penna vore oumbärligt.

4) En bok som fick dig att skratta?
Första delen i Liftarens guide till galaxen, lövbrännarboken ovan, en bok med samlade krönikor av Martina Haag...bland annat.

5) En bok som fick dig att gråta?
...har jag inte läst än.

6) En bok du önskar hade skrivits?
En utförlig bok med bilder från bygget och historien bakom radhusområdet där jag bor. Gärna skriven av arkitekterna själva. Så husnördig har jag blivit.

7) En bok som inte borde ha skrivits?
Jag läste i tidningen att Big Brother-Linda hade skrivit en bok tillsammans med en skandalreporter på Expressen. Jag har inte läst den, men jag antar att den iallafall platsar på en bubblarlista för denna fråga. Men egentligen är det per definition aldrig en dålig idé att skriva en bok.

8) En bok du just nu läser?
Tio små negerpojkar av Agatha Christie. Som min fru varit på mig länge om att jag borde läsa. Hon älskar deckare - jag är mer skeptisk. Men den är spännande än så länge, och jag har kommit kanske halvvägs.

9) En bok du tänkt läsa?
Bibeln borde man väl läsa vid något tillfälle. Det är väl, trots allt, den bok som präglat västvärlden mest av alla...och det är ju en hyfsad motivering. Men den ter sig aningen everestaktig där den står och samlar damm i bokhyllan.

2 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

Hurra, jag är en påtryckare!

Anonym sa...

Äh kom igen, klart du måste läsa bibeln!

/s