augusti 23, 2006

Stäng av dig själv!

Stockholms tunnelbana har från och med i måndags infört mobiltelefonfria zoner. Detta för att folk skall slippa bli irriterade över att lyssna på ena halvan av andra folks samtal. Det stör – anses det.
Men om man tänker krasst logiskt – lagar och förordningar brukar nästan uteslutande vara resultat av krasst logiskt tänkande – inser man att ett mobiltelefonsamtal stör mindre än en tvåpersonersdiskussion. Man hör ju bara halva samtalet. Med andra ord borde ett mobiltelefonsamtal störa hälften så mycket som om två personer sitter på tunnelbanan och pratar med varandra.
Så för att effektivisera de så uppenbart jätteviktiga tystnadsstunderna på tunnelbanan föreslår jag att man genomför ett totalt talförbud på tunnelbanan. Krisar det kan man eventuellt dela på sig, sätta sig i varsin vagn och ringa till varandra. Eftersom man på så sätt stör färre personer.

För det måste ju vara det som är det viktigaste med kollektivtrafik. Miljövinster, tidsvinster, ekonomiska fördelar; ja visst. Men det viktigaste är väl ändå att ingen säger något. Eller?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt Connex är det förvisso endast en rekommendation.

Personligen tror jag behovet av en sådan rekommendation grundar sig i fantasilösa människors behov av att stilla sin nyfikenhet. Hör man bara hälften vet man ju inte vad som pågår.

Löjligt löjligt löjligt.

Suck! Skaffa ett liv.
/s

Farsan i stan sa...

Kul med mobiltelefonförbud... Jag undrar vad våra barn kommer att tycka om dessa påfund... Först uppfinner man en pryl för att underlätta kommunikationen människor emellan och sedan förbjuder man användandet av den på vissa platser... har inte sett mobiltelefonerande som något större problem på tunnelbanan... Har däremot alltid haft svårt för mobilblottare, dvs personer som inte tycks inse att mängder av okända personer får höra om väldigt privata saker... Men ett förbud? Njae, kanske inte rätt metod....

R Skriverier sa...

Farsn i stan ->
Absolut, men det gäller ju även när två personer pratar om saker som kanske inte riktigt är lämpade för resten av vagnen. Vilket förekommer minst lika ofta. Men det handlar väl snarare om brist på socialt hyfs, och det är ju svårt att få bort genom påbud.

Eller varför inte, en ny skylt: förbjudet att prata om sjuka släktingar, otrogna vänner, detaljerade beskrivningar av vad som helst...etcetera.
;)

smultronpaj sa...

Men gud så fånigt, är det sant? Jag förstår telefonförbud på bibliotek för där ska det vara tyst och jag fattar att telefoner kan störa på tex sjukhus men i tunnelbanan... Kom igen...

Anonym sa...

det kan också vara så att mobilförbudet har med telefonens farliga strålning att göra. Tydligen är strålningen kopiöst mycket starkare när telefonen får "jobba" för att behålla täckning som tex under marken (i tunnelbanan).

R Skriverier sa...

Anonymus ->
Fast det där stämmer inte riktigt. Det är ganska bra mottagning i tunnelbanan, eftersom det sitter sändare där nere. Så telefonerna behöver inte jobba speciellt mycket.