mars 05, 2008

Oigenomtänkt pappabonus

Jag lyssnade på Lantz i P1 igår. Där pratade hon om ett nytt förslag från Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann om ett införande av någonslags pappabonus. De pappor som tar ut 50 procent av föräldraledigheten skall belönas med en bonus av något slag. Och det skall i sin tur sporra fler pappor att ta ut hälften av föräldraledigheten.

Hur ogenomtänkta kan förslag från professionella politkier bli?
Vad sänder det för signaler i samhället när en mamma bara förväntas vara hemma med barnen när de är små. Medan papporna behöver bonusar och klapp på axeln för att förväntas göra samma sak. Som om vi vore överklass som måste mutas – medan kvinnorna bara skall knipa ihop och göra vad de alltid gjort.

Om något måste införas så torde det snarare vara en straffavgift när inte båda föräldrarna tar ut sina pappa/mamma-dagar. Inte för att jag tycker att det är en bra idé överhuvudtaget. Men det ligger onekligen närmare till hands än en pappabonus.

När skall politiker inse att det inte är piskor och morötter som kommer lösa det här problemet. Lösningen måste vara att få gemene man att förstå fördelarna med ett delad föräldraledighet. Barn behöver båda sina föräldrar – men också föräldrarna behöver sina barn.
Det handlar även om att få folk att inse att de inte är oumbärliga på jobbet. Det är till och med nyttigt. För dig, för ditt barn och för din arbetsplats.

Inga kommentarer: