januari 03, 2006

Trängsel eller inte, det är frågan

Visserligen är det inte riktigt normal vardag än, eftersom en del personer självklart är jullediga denna vecka också. Men jag åkte tunnelbanan i morse. Med barnvagnen dessutom. Jag åkte 13 stationer. Det gick hur bra som helst. Ingen vidare trängsel alls i vagnarna. Enligt rapporterna från bilburna arbetskamrater flöt även biltrafiken på riktigt bra.
Tanken slog mig att alla kanske har stirrat sig blinda på Stockholmsförsöket som en ny skattesmäll. Tanken med det hela är väl att trafiksituationen skall bli mycket bättre. Och även om olyckskorpar har kraxat om igenkorkade Essingeleder och sardinburkstunnelbanor kan det ju faktist vara så att försöket faller väl ut. Alltså att trafiken flyter smidigt, dygnet runt.
Frågan är hur folk ställer sig till avgiften då. Nu har det bara talats om hur dyrt allt blir.
Är det nu kanske dags att börja fundera på vad man får för pengarna. För ser det ut på vägarna och i kollektivtrafiken som det gjorde i morse. Så tror jag faktiskt att det här med trängselavgifter är en riktigt bra idé.

6 kommentarer:

Anonym sa...

...för oss som bor i stan och åker bil blir snittet för biltullarna ÅTTAHUNDRA KRONOR i månaden. Lägg till det parkering i stan (det kostar inget att parkera på gatorna utanför stan) - lite dyrare bensin - lite dyrare vanliga omkostnader och vips... Kan man ha bil?

För mig ökar min bilkostnad med nästan 100%/månad. Det är inte vettigt.

Ps. Dessutom är det typ ingen som åker bil idag, så lite folk som det är på kontoret har jag inte sett på flera månader... Vi är fyra av fyra hundra här....
/s

Anonym sa...

Men för Guds skull! Någon gång måste vi människor "tulla" lite på vår bekvämlighet och börja koncentrera oss på att rädda vår jord! Vi måste förstå att vi kan inte hålla på som vi gör nu - titta bara på hur mycket naturkatastrofer det varit sista året! 6 grader på midsommarafton - 6 grader på julafton. Nu måste vi ALLA kavla upp armarna och sluta gnälla!

Anonym sa...

Ja, det måste kosta att skita ner luften! Vi kan inte bara fortsätta - se hur det ser ut i t ex Bangkok..Teheran.. ingen kan andas längre ..
Det är så kortsiktigt att bara tänka på pengar och pengar..

Kristina sa...

Jag bor i Bangkok. Och när man gjort det ett tag lägger man sig på marken och tillber den som kom på idén med vägtullar och kanske även den som skapade tunnelbanor och sky trains.

Dessutom är det knappast någon mänsklig rättighet att köra bil. Ska man förpesta luften ska det kosta.

Anonym sa...

Varför då? Varför skall det egentligen kosta att köra bil? Som om det inte redan gör det... skatter - soppa - lite mer skatter.

Staten skall inte bestämma om jag skall köra bil eller ej. Det blir helt fel.

Punkt.

Anonym sa...

Nähä. Precis som att staten inte heller skall bestämma om man skall ha säkerhetsbälte eller man inte får knarka hur mycket man vill. Men sen när man behöver hjälp är skattepengarna väldigt bra att ha... Vi får ju alla ta konsekvenserna av en dålig luft - varför inte hjälpas åt med att motverka det då?