augusti 08, 2007

Jag drömde om Moa Martinson

Jag drömde en märklig dröm i natt. Jag drömde att jag inte hade något jobb och att jag därför i stället kunde förströ dagarna med att hänga på musikaffären 4 Sound (tidigare Estrad) på Folkungagatan. Varför jag egentligen var där, eller hur det gick ihop ekonomiskt, har jag ingen som helst aning om – men så är det onekligen i drömmar ibland. Jag drack kaffe och jag snackade skit med de som jobbade där. Visserligen hjälpte jag till och bar om de hade någon extra tung låda eller så. Men mest satt jag där med mitt kaffe.
Min fru kom förbi och lämnade vår son och det var som den naturligaste sak i världen att hänga hela dagarna på den där musikaffären.

Plötsligt kom en (i verkliga livet före detta) arbetskamrat till mig förbi musikaffären. Han tutade utanför och jag sprang ut ur musikaffären och hoppade in i bilen. Vi skulle till någon firmafest av något slag. I bilen satt också Moa Martinson. Och det märkliga var att det inte var något speciellt märkligt med det. Som om man skulle råka hamnat i samma taxi som Anders Lundin eller annan nu levande hyfsat folkkär kändis. Lite otippat, men å andra sidan inget jättekonstigt heller. Jag blev iallafall aningen förvånad och höll på att kalla henne Herr Martinson. Men jag vände på tungan halvvägs och fick en liten kortslutning i huvudet och jag fick fram: vad roligt att dela bil med dig Herr...ehh...Fru...hrmm.
Herr Fru!, skrattade Moa och började glatt prata om än det ena och än det andra. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad hon pratade om. Men innan jag klev ur bilen (hon skulle åka vidare till sin stamkrog, den hette Salt och låg någonstans runt Gärdet) tipsade hon mig om en bok hon hade skrivit. Läs den, du kommer uppskatta den, sa hon. Jag vaknade och mindes allt som jag skrivit ovan, men kommer inte ihåg titeln på boken. Jag kommer ihåg att den bestod att ett halvlångt ord, som började på K.
Jag kikade igenom hennes biografi nu på morgonen och hittade Kyrkbröllop – men jag tror inte att det var den hon pratade om.

Med största sannolikhet var det inte en existerande bok jag drömde om, för jag har verkligen jättedålig koll på Moa Martinson. Jag har inte läst en enda av hennes böcker. Men det gör det å andra sidan än märkligare att jag drömde om henne. Undrar hur det kom sig.

Hur som haver så känner jag mig onekligen väldigt sugen på att läsa något av Moa Martinson nu. Men vad? Tips mottages mer än gärna i kommentarerna.

4 kommentarer:

SANDRA sa...

Har hon inte skrivit något om sin underbara relation med sin make...? Eller blandar jag ihop damerna nu. Kanske.

Moa sa...

Haha, schysst dröm! Kvinnor och äppelträd är jävligt bra, tycker jag. Mor gifter sig också. Moa Martinsson var HARDCORE!

R Skriverier sa...

Hej och tack för tipsen! En märklig dröm var det.

Jessica (ord och inga visor) sa...

Haha åh, det här var verkligen rolig läsning! Jag tycker att du ska läsa "Kvinnor och äppelträd", till att börja med.