maj 23, 2008

Amerikabrevet del 3 – sida 2

Här kommer nästa sida i brevet från Signe.

Man förstår att det måste varit som en stor omställning att komma från kalla Sverige och sedan bosätta sig i varma Kalifornien. På den tiden var väl vintern fortfarande ett problem i Sverige. Idag är det mycket sällan man behöver frysa, även om det är riktigt kallt ute. Men 1910 hängde fortfarande ens liv nästan uteslutande på ett digert vedförråd, vintertid. Så jag antar att det kändes som en lyx för henne att aldrig behöva oroa sig för kyla mer.


Klicka på bilden för att se den större.

Nästa sida handlar om resan över Nordsjön och Atlanten. Det framgår inte här, men det vanliga var väl att man åkte Göteborg–Southampton, först. Och sedan bytte man till en större båt och åkte Southampton–New York.


Klicka på bilden för att se den större.

Jag vet inte vilken båt hon åkte med, men antaligen såg det ut något såhär när hon lämnade Göteborg och Sverige för gott. Hemstaden Stockholm hade hon vinkat av ett par dagar tidigare. Kortet är från 1905, alltså fem år innan Signe reste. Och föreställer en båt redo att lämna Göteborg för en färd över Nordsjön till Southampton.

Jag hinner inte blogga i helgen, så nästa uppdatering blir på måndag.

4 kommentarer:

Isabella sa...

Ovärderliga tidsdokument dessa brev. Jag har otaliga brev som min tyske farfar skrev till min farmor när han satt i rysk fångenskap i Sibirien. Har lite ångest för att jag inte har ett brandsäkert skåp att förvara dem i.

Herr R sa...

Men då är detta forum (bloggandet) ett ypperligt alternativ. Om du scannar in dem ordentligt, så har du ju iallafall riktigt bra kopior – om du skulle gå miste om originalen.
Dessutom får alla som läser ta del av de, som det verkar, väldigt spännande breven.

doris sa...

Ja, det här är spännande. Jag vet att det var vanligt med utvandring på den tiden, men det känns ändå ganska imponerande. Det står dock "min bror" på tredje raden - kan det vara någon av Gerhard eller Linus?

R Skriverier sa...

Doris!

Det har du givetvis alldeles rätt i. Jag har korrigerat texten. Tack för uppmärksamheten.
Jag förstår inte hur det har gått mig förbi.

/Herr R