maj 27, 2008

Amerikabrevet del 5 – sida 4

Här kommer då sista sidan i det här lilla brevet från Signe som övergav Stockholm för Los Angeles i oktober 1910.

Klicka på bilden för att se den större.

Uppenbarligen hade Signes mamma dött, strax innan hon reste. Då hon ber Hanna (Hertas storasyster) om hon kan åka ut och fotografera graven finns där en artig ironi, som inte framgår för er ej insatta i min släkt. Hanna och Hertas bröder var nämligen båda fotografer och reste runt i stort sett hela Sverige och fotograferade allt och alla. Så givetvis är det egentligen en passning till bröderna.

Det märkliga med det här brevet är att det är sparat under alla år. Det låg i en kartong som jag fick från min farfar. I kartongen låg ungefär hundra av brödernas samlade släktfotografier, det äldsta fotografiet är från mitten av artonhundratalet. Mannen på bilden (min farfars farfars far) dog 1859, så det måste varit innan det. Det yngsta fotografiet är på min farfar runt 1925. Efter det verkar lådan ha blivit bortglömd.
Så bland dessa gamla kort låg ett endaste brev – detta. Det finns ingen annan information om brevet, eller brevskriverskan Signe. Det finns inte ett andra brev. Dömma av den kärvänliga tonen i brevet, och Hertas förmodade svar, borde de onekligen fortsatt brevskrivandet iallafall ett par år. Varför är inte de breves sparade? Signe borde ha haft mycket att berätta om det nya landet.

Signe skriver sin adress och jag har givetvis kollat upp den. West 28th street ligger i centrala Los Angeles, vid University of Southern California ungefär.
Eminenta Google maps, kan ge oss en gatubild från adressen i fråga. Det ser ut som en traditionell amerikansk villagata. (Baserat enbart på min föreställning om amerikanska villagator genom film och tv, ty jag har aldrig varit där.)


Visa större karta

Avslutningsvis kommer här en bild på mottagaren. Här är Herta och storasyster Hanna på promenad på Blasieholmen 1904. Sex år innan Signe reste. Grand Hôtel i bakgrunden.Klämmer in en mer sentida bild på Herta, i hennes lägenhet på Scheelegatan, Kungsholmen (där hon bodde i stort sett hela sitt liv). Fotograferat i början på sjuttiotalet, något år innan hon dog. I bakgrunden min farbror med fin frisyr.

5 kommentarer:

Anonym sa...

...det är inte så att brevet är sparat just för att adressen stod där?
Bara en tanke.
/s

Herr R sa...

Good point. Så kan det förstås vara. Men det känns ändå märkligt att spara det enkom för det. Varför inte skriva in adressen i en adressbok?

Jag får på något sätt känslan av att det inte blev fler än detta brev. Men jag har inget som styrker det påståendet annat än magkänslan. Att Herta aldrig svarade. Och att hon sparade detta brev som ett dåligt samvete. Men det är bara mina teorier.

Lotten sa...

Perfekt, perfekt, perfekt, dubbelperfekt bloggämne ... och så himla gåtfullt.

Jag har njutit för fulla muggar!

R Skriverier sa...

Lotten ->
Tack så mycket, och vad roligt att du uppskattat läsningen.

doris sa...

Åh, jag vill veta mer! Visserligen var väl Signe ett ganska vanligt namn på den tiden och som sagt så var det många svenskar som utvandrade men gissningsvis kanske inte så många Signe som anlände till New York just den dagen. Vore det inte intressant att forska vidare, test och se vart det leder? Kanske finns det några svar på andra sidan Atlanten?