februari 15, 2006

Var det bättre förr?

Nu har jag fått igång bredbandet hemma. Det är märkligt så snabbt man vänjer sig vid saker. För bara några år sedan var ju modemsurfande något helt naturligt hemma. Nu har vi varit bredbandslösa i en dryg månad och vi har haft allvarliga problem med till exempel att betala räkningarna. Hur gör man utan dator? Letar upp sina gamla bankgirolappar och kör old school med penna och karbonpapper? Har jag ens kvar dem? Betalar hutlösa 45 kronor per postgiroavi på Posten? Eller är det Svensk kassaservice och plusgiro nu för tiden?

Innan man hade fast bredband fungerade livet hur bra som helst. Nu blir man helt förvirrad bara man är utan det i en månad.
Egentligen kan man undra om det verkligen är smidigare att betala räkningarna via nätet. Alltså det går ju fortare för du slipper skriva i alla postgironummer, efter som de finns lagrade på webben. Men skriver du för hand slipper du skriva ett ocr-nummer med en biljon siffror för varje räkning. Dessutom slipper du logga in och bekräfta allt med en liten dosa som man lätt slarvar bort. Nackdelen med att skriva för hand är väl att du måste komma ihåg att lägga girokuvertet på lådan. Men det är å andra sidan det enda. Du får en piffig karbonkopia på vad du har betalat, och när. Den är redan stansad och klar, färdig att sätta in i en pärm för arkivering således.
Datorn har ju betydligt smidigare arkiveringsmöjligheter, med sökfunktioner och sorteringsmodeller och hela baletten. Men då måste du slå på datorn, leta rätt på dosan, logga in och sedan söka.
Då hade du ju hunnit ögna igenom hela din lilla karbonpapperpärm under tiden.

Med tanke på allt detta borde man onekligen strunta i att betala räkningarna via nätet och helt sonika byta tillbaka till det gamla girolappsystemet.
Men det gör man ju inte.
Varför inte egentligen?

3 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

Jag är beredd att hålla med ... och förstår dem utan dator som knorrar. Det är bökigt med alla knapptryckningar och klickningar. (Säger jag, som var bland de första att anamma internetinbetalningar, webbshoppar, automatik och att handla mat över nätet.)

Anonym sa...

...jag kör både och...

/s

Anonym sa...

Ett bra argument är väl att internettjänsten är billigare än girotjänsten. Eftersom bankerna slipper hanteringskostnaderna med betalningsordrarna. Jag jobbar på bank, hjälper kunder via telefon, och jag skulle jubla om dom bara tog bort girotjänsten. Den är hemsk.