mars 31, 2006

En natt med Totte

Det började så bra igår eftermiddag. Jag slutade lite tidigt för att hinna hämta på dagis. När jag kom fram till dagiset satt grabbhalvan ute på trappan och käkade äpple med en polare. Han såg säkert fem månader äldre ut än han gjorde när jag lämnade honom vid frukostbordet på morgonen. Han bara satt där och käkade äpple som vilken liten grabb som helst. När han såg mig sprack han upp i ett leende och ställde sig upp och började "dansa" lite. Det vill säga stampa snabbt med benen på ett och samma ställe.
Sedan promenerade vi hem. Det är inte speciellt långt, det tar kanske tre minuter om man har bråttom. Men det hade inte vi, och han fick knalla i sin egen takt. Det tog kanske en halvtimme att gå hem. Men så fort vi kom in i radhuset visade han sitt missnöje – så vi gick ut igen.
Efter en halvtimmes lek på baksidan tyckte han att det var okej att gå in. Efter lite lek med ukulelen och pianot blev det dags för mat. Kyckling med pasta och morötter slank ner hur bra som helst. Sedan gick vi upp i vardagsrummet och medan jag kollade lite på TV lekte han runt med sina vardagsrumsleksaker (har en liten låda där).
Vid sjublecket frågade jag honom om han ville duscha och han svarade "uscha!" med ett leende och kastade sig ner från soffan.
Efter en halvtimmes lek i duschen var det dags för tandborstning och pyjamas.
Han verkade inte speciellt trött så jag satt mig med honom i soffan och satt på DVD:n med Totte som min fru köpte för någon vecka sedan. Han är som trollbunden av Totte. Efter tre avverkade avsnitt började han klia sig i ögonen, så jag frågade om han ville ha välling. Det ville han.
Efter en flaska välling i sängen och ett par minuters runtbökande för att hitta rätt sovställning somnade han som en liten gris.
Vilken perfekt kväll, tänkte jag. Sedan lagade jag mat till mig själv, då min fru var borta över natten på jobb. Käkade och fixade lite deklarationsgrejer. Kollade på TV och spelade lite ukulele. Efter ett godnattsamtal med frugan somnade även jag som en gris.

Klockan 03:00 vaknade jag av att han skrek för full hals. Jag hoppade ur sängen och sprang in till honom. Tog upp honom och la mig sedan med honom på hans lekmadrass (det är egentligen en 160x200-säng utan ben). Men han ville inte lugna sig. Han var helt galen. Så jag frågade efter en stund om han ville ha välling (det händer ganska ofta att han käkar på natten – det är en hungrig grabb jag har!) och det ville han ju.
Väl nere i köket verkade han relativt lugn. Så fort vällingen var klar slet han åt sig flaskan och drack upp den i stort sett på en gång. På vägen tillbaka till hans säng pekade han på vårat sovrum och skrek till. Han ville sova hos mig. Men väl nerbäddade i sängen ville han inte alls sova. När vällingen var nästan slut kastade han ifrån sig flaskan och började vansinnesskrika igen. Och så höll det på. Jag provade alla knep jag kan. Sjunga, gå upp och vagga, hålla om, buffa, klia på benet, skaka lätt på rumpan, inte röra honom alls och alla andra knep som har visat sig effektiva tidigare. Men ingenting fungerade. Efter en timmes vrålande insåg jag att det inte kommer att fungera. Så vi gick upp, klockan 04:00. Och satt oss i soffan och kollade på Totte. Klockan 04:00! Jag var ju vansinnigt trött men grabben var klarvaken. Dock blev han lugn av att titta på Totte, så då gjorde vi det ett par avsnitt. Sedan insåg jag att Totte är lite för spännande för att han skall kunna somna. Så jag stängde av DVD:n och slog på ettan i stället. Där var det lokalnyhetersrepriser från hela landet. Jag drog av ljudet och efter en halvtimme av Mittnytt utan ljud somnade han äntligen i soffan...och jag med. Så där sov vi från kanske klockan 05:00 tills det att väckarklockan ringde 06:30.
Jag är jättepigg idag.

6 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

Här har du en som kan Totte-filmen utantill!

Runt 40 sa...

Min LillStumpa väljer bort Totte för Alfons.

DVD-box med fyra Alfonsskivor för 349 spänn, det är finfina grejer det!

R Skriverier sa...

runt 40 ->
Jag tror kanske att det är en åldersfråga. Min grabb är knappt ett och ett halvt år. Tempot i Totte funkar perfekt för honom, han hinner med och är intresserad.
Alfons är för avancerade grejer än så länge...men det kommer nog :)

Anonym sa...

...oh... det låter ju som en "höjdarnatt". ;)

Tur att det är fredag.
/s

Runt 40 sa...

Ang Totte vs Alfons; kanske har du rätt?!
Eller så är det en personlighetsfråga; LillStumpan hoppade över Totte, Emma och Max både på film och bok och diggade Alfons, Pippi och Bamse direkt.
Hur som helst är de trevliga bekantskaper allihop!

PO sa...

Hallå!
Nästan lite otäckt när jag läser ditt inlägg. Känns som om jag har skrivit det själv. Vår äldsta son fungerar nästan exakt som du har berättat.
Tack för en bra blogg!
Mvh PO