mars 20, 2006

Tapeter i lager i dager

Vi har en hiskelig åttiotalsstrukturtapet i vårat blivande musikrum. Väggarna i övrig är bara vita, men på långsideväggen är det en fondvägg med en tapet som har gått ur tiden.

Den hiskeliga 80-talaren


Vi bästämde redan vär vi flyttade in att den skulle ner och något roligare skulle upp. Men sedan har vi haft fullt med annat, så den har fått hänga kvar på nåder. I fredags kväll pillade min fru dock lite i en skarv för att se hur hårt den satt och vad som satt under. Bakom satt någonting storblommigt och vi belv genast jättenyfikna och började riva för fulla hus.
Bakom 80-talaren satt en genomcharmig storblommig sjuttiotalstapet och skvallrade om hur huset sett ut förr i tiden.

Gröna vågen-tapeten


Men rätt som det var hittade vi ytterligare ett tapetlager. Denna gång en diskretare 60-talare i ett snyggt handmålat rutmönster.
Ivriga rev vi vidare. Fanns det fler tapeter under denna? Ja visst fanns det det. En vansinnigt tjusig femtiotalstapet. Denna skulle vi lätt kunna tänka oss att återtapetsera väggen med. Om det vore möjligt att få tag i nya rullar.

Någon som känner ingen mönster eller formgivare?


Den där grå-gröna femtiotalstapeten borde vara den sista. Huset byggdes ju 1957 och tapeten borde vara där ifrån någon stans. Men vi rev lite till och hittade en sista tapet. Den satt dock direkt på gipsskivan, så denna måste vara den första. En väldigt diskret femtiotalstapet med ovala mönster i vitt på en beige bakgrund. Vi tror att denna satt uppe när huset var nytt, och att de första ägarna tapetserade om tämligen omgående med den tjusigare grå-gröna tapeten ovan.

Originaltapeten


Snacka om tapetmysterier! Jag och min fru tycker iallafall att det är vansinnigt roligt och intressant att inredningsforska så här. Huset blir mer levande och man får en klar inblick i hur huset har förändrats genom ägarbyten och årtionden.

Tre genereationer tapeter. I mitten en rutig sextiotalare, under den till vänster en grå-grön femtiotalsskönhet, och under den till höger den diskreta originaltapeten.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Shit vad roligt! :) Kolla med tapetverkstan på Långholmen om dom vet något om den tapeten ni var "sugna" på. Dom vet massor... har jag märkt. :)

/s

SANDRA sa...

Men vad kul att hitta sånt där!
kan tyvärr inte hjälpa dig med tapeternas ursprung, men spara en bit och fråga nånstans.
Det kanske är ngn som kan göra om dom på bytt.
(om nån vill ha vill säga)

Anonym sa...

coola tapeter!

PlattKatt sa...

Det görs ju mycket retrotapeter i just den härliga femtiotals-stilen ni vill åt.
Har en kompis som har en liknande hemma. Kan fråga henne var de fått den ifrån.

R Skriverier sa...

Gärna det, tack :)

morsan sa...

Kolla här!
http://www.handtrycktatapeter.se/
varukastalog - Tapeter - 1900-tal
och sedan väljer du år. Jag tror att jag hittade den blommiga på 70-tal :-)

R Skriverier sa...

morsan ->

Vilken guldgruva. Visserligen fanns inte någon av "mina" tapeter där...men det fanns onekligen mycket godis att välja på. Vi skall ju tapetsera väggen igen när vi rivit ner all gammal tapet, så denna länk tackar jag för.
Det är ju bara att välja och vraka!

morsan sa...

*skrattar lite* Det är ju den firman på Långholmen som /s tycker att ni ska kolla hos. Jag upptäckte för sent att h*n redan skrivit det

barfota sa...

åh jag vill ha gröna-vågen-tapeten! :)

Anonym sa...

Skoj att kolla gamla tapeter!

Tycker att den där grå-gröna femtiotalstapeten och rutmönster är så snygga!

sjuttiotalets tapet känner jag igen för jag hade det för mitt första hem. Är nu 48 år.

Lycka till att hitta tapeter!

//Erika

Lotten Bergman sa...

Inspirerad av detta ska jag fotografera mina hemska plastgolv och sedan visa upp!

R Skriverier sa...

Det är bra Lotten, fram med plastgolven bara!