november 10, 2006

Efter Planeten

Efter att ha sett programmet Planeten på SVT1 igår känns det svårt att inte blogga om miljöfrågan idag.
Vad är det vi gör med vår värld –
och när kommer vi att inse att vi gör det.
Vad är det som rättfärdigar vår västerländska livsstil egentligen? Allt vi gör är uppbyggt på lathet och innovationer som hjälper oss med de, enligt oss, mest tråkiga och monotona sysslorna. Maskiner som sköter tvätten, disken, transport, städning och så vidare åt oss. Maskiner som underbygger vår lata sida - men som samtidigt betalar med försurning av sjöar, växthuseffekter och minskad artrikedom.
Vad har vi för rätt att påverka naturen så mycket som vi gör och när skall vi komma till insikt att det enda hållbara är en livsstil som gör så lite åverkan på naturen som det bara är möjligt.
När vi såg programmet igår sa jag och min fru i munnen på varandra: vi skiter i det här, vi flyttar till Gotland. Köper en gård på Sudret och bor med ungar, får och ett par höns. Och gör allt vi kan för att inte bidra mer till det här eländiga miljömonster till västvärld som vi bidragit till att skapa.

Det är lätt att tänka att det inte är den lilla människan detta rör. Utan att det handlar om industrialismens intrång och således är industriernas ansvar. Att det handlar om pengar. Men industrierna producerar bara det du efterfrågar.
Om du köper en biobränslebil nästa gång du köper bil. Om du köper en handjagare i stället för en bensindriven gräsklippare. Om du köper ekologisk mjölk och ekologisk mat alla gånger du har möjlighet att göra det. Funderar en extra gång nästa gång du åker till Thailand på semester. Vad finns det för alternativ? Det går åt mer än dubbla mängden flygbränsle om du jämför med att flyga till exempelvis Mallorca. Är det värt det? Det är viktigt att ställa den frågan.

Om du gör allt du kan, och jag gör allt jag kan så är det iallafall en bra start på det mycket tunga och tröga jobbet att vända den här miljökatastrofpråmen åt rätt håll.
Håller du inte med?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jo!

Och det finns dessutom massor med saker som är "enkla". Tex maten, tex släcka en lampa när man går ur ett rum (som man lärde sig när man var liten men totalt glömt bort när man är stor....???), att man sänker värmen hemma, har energisparlampor osv osv. Plenty.

Litet blir mycket. Slogan som stod på RosaBandet siten är vansinnigt applicerbar: Jag tänker bidra med lite som blir mycket!

Klockrent!
/s

Tvillingmamma C sa...

Instämmer...
Fast jag vill behålla min dammsugare om jag får.
Sen, fast jag instämmer, vill jag tala om hur sur jag är för att det inte gått att köpa ekologisk standardmjölk de senaste veckorna och inte kommer att gå förrens till årsskiftet.

Det finns mycket man kan göra som S säger. Stäng av vattenkranen när du borstar tänderna tex.

Så, flyttar du till Sudret så flyttar vi till Furillen och så kan vi byta lamm med varandra!

R Skriverier sa...

C ->
"Så, flyttar du till Sudret så flyttar vi till Furillen och så kan vi byta lamm med varandra!"
Taget.

Dessutom menar jag inte att man skall sluta med dammsugare. (Vi köpte en ny för någon vecka sedan.) Men man kan ju köpa en som är el-snål och av bra kvalité - så den inte går sönder på en gång. Vår förra var av ett fulmärke, och billig: den höll bara några år. Ingen miljöhöjdare direkt.

Anonym sa...

ah men det Är inte alltid så enkelt.

Eric sa...

Trevlig blogg du har.
Det finns mycket vi kan göra för att spara på Jordens resurser, sluta slösa på varmvatten t ex.
Att välja mellan att flyga till Mallorca eller Thailand är verkligen ett i-världsproblem.

M sa...

Grejen, som jag ser det, är att det inte räcker med att byta till lågenergilampor, stänga av vattnet när man borstar tänderna osv. Självklart ska man göra sådant också, men det räcker som sagt var inte. Vi måste börja omvärdera hela vår livsstil. Sluta leva för att konsumera helt enkelt. Det är apsvårt, men vafan - vi MÅSTE ju göra något åt världen!

Jag ska snart ut på en långflygning, min första.
På www.atmosfair.de kan man räkna ut hur mycket koldioxid varje flygresa spyr ut, sedan kan man donera exakt så mycket pengar som det kostar att ta hand om den koldioxidmängden. Ett bra initiativ, tycker jag. Om man inte vill stödja atmosfair, kan man ju till exempel donera pengar till VI-skogen eller köpa ett par utsläppsrätter.

R Skriverier sa...

Matte ->
Visst är det så. Det krävs en helt omvälvande förändring av hela vårat sätt att leva, för att det här skall vara hållbart.
Som jag skrev: Om du gör allt du kan, och jag gör allt jag kan så är det iallafall en bra start på det mycket tunga och tröga jobbet att vända den här miljökatastrofpråmen åt rätt håll.

Det är inte direkt något som kommer lösa sig om folk börjar kompostera sitt matavfall och köpa kravmjölk. Men det är onekligen ett steg på vägen. Det här är ju bara början och vi kommer påverkas mer och mer av det där så länge vi lever. Annars kommer vi inte leva så länge.

M sa...

R, du har så rätt. Jag menade inte att klanka ner på människor som verkligen anstränger sig, även om det kanske lät så... Jag tycker att det här med miljöförstöring är skitläskigt. Jag blir uppriktigt rädd när jag tänker på det. Därför vill jag att alla ska ta det på RIKTIGT STORT ALLVAR!
*i'm a dramaqueen*