juni 02, 2006

Bruna tunnor åt folket!

Inte för att på något sätt slå oss för bröstet – men vi har just blivit med sopsortering i vårat hus. Från och med igår har vi två soptunnor i stället för en, utanför vårat hus.
Vi fick en folder från Renhållningsverket. Jag och min fru skummade igenom den lite snabbt och fastnade för samma sak. Man kan få en extrasoptunna. En brun. Där i slänger man allt matavfall. Sedan kommer matavfallssopbilen och tömmer den. Maten hamnar på en komposthög i stället för i en förbränningsugn. Maten blir jord i stället för föroreningar. Det är ju strålande!

En bra sak är att det faktiskt blir billigare också. Jo, du läste rätt. För när du komposterar maten, blir de vanliga soporna mycket färre. Så du kan med lätthet ta en mindre soptunna till dem. Och är tunnan mindre, så blir den billigare. Stockholms Stad är dessutom så pass vettiga att de premierar matkomposteringen genom att bjuda på avgiften för den bruna matavfallstunnan. Med andra ord betalar vi bara hämtningsafgift för cirka femtio procent av våra sopor.
Vi gör alltså en bra insats för miljön, samtidigt som vi får lite mer pengar över i plånboken.

Så vad väntar du på? Ge mig ett gott skäl till att du inte skall skaffa en brun soptunna redan idag!

Gäller endast villa- och radhusägare i Stockholm Stad. Andra intressenter kan kontakta sin egen kommuns renhållningsavdelning. Bor du i lägenhet kan du prata med din hyresvärd, alternativt styrelsen i bostadsrättsföreningen.

Här kan du få mer info om Stockholms matavfallskompostering samt beställa din egen bruna soptunna:

Renhållninsförvaltningen
08-508 465 40
E-post
Webb

3 kommentarer:

SANDRA sa...

Men åh!
Att jag inte visste det här i tisdags - då hade vi årsmöte i huset...

Anonym sa...

på andra håll i landet (bla Norrbotten) får man inte välja. Brännbart och komposterbart avfall SKALL sättas i olika behållare. Detta borde vara obligatorium i hela landet och inte en valfrihet.

R Skriverier sa...

Jag hörde i helgen av någon som bor i Västerås att där har de helt sonika satt ett jättehögt pris på den gamla typen av soptunnor. Alltså är man så lat så kostar det en hel del.
Det tycker jag är helt okej.
Det norrländska alternativet är väl egentligen helt okej det med. Varför skall man kunna välja, egentligen?
Det är ju bra med valfrihet, men det är helt onödigt när det ena alternativet är uppenbart bra och det andra är uppenbart jättefel.