juni 14, 2006

Djupgående folksjälsanalys (nåja)

Här följer en snabb titt på Paraguay inför morgondagens match.
Vissa experter tittar på laguppställningen. Andra analyserar stjärnornas form. Jag tänkte gå djupare än så; här kommer min högst personliga folksjälsanalys.
Alltså vad vi kan förvänta oss av Paraguays landslag på planen imorgon är en direkt reflektion av det paraguayanska folkets själ.

Men hur når man folksjälen? Givetvis är det enklast att åka till Paraguay och bo i huvudstaden Asunción i femton år, frottera med invånarna och dricka märkliga lamamjölksdrinkar. Men det finns ett enklare sätt. Vad symboliserar ett lands själ mer än namnet på landet. Själva ordet.
Så låt oss analysera Paraguay.

Namnet kan, som alla gamla namn, ledas tillbaka till fornsvenskan. Och det är ganska klart uppdelat i tre led. Par-agu-ay.
Ett par är ju två stycken, eller flera. I detta fall menas hela landet Paraguay. Alltså Par betyder landets invånare.
Agu är den gamla fornsvenska formen av aga. Alltså att aga, att slå någon. Som i den gamla Allén-runstenens berömda futharkskrift: I skolen agu eder å tanden, skrattman*.
Det sista ledet i Paraguay är ay. Det betyder rätt och slätt "aj".

Denna snabba analys ger oss alltså meningen Par aga, aj. En utbroderad version lyder således: Bårkar du (aga) med det paraguayanska folket (par) så får du ont (aj). Med andra ord sätter de hårt mot hårt. Zlatan bör alltså passa smalbenen imorgon.

En snabbanalys av vårat eget landslag ger följande:
Sverige, ger Sver-ige. Sver-ige är givetvis en hopskrivning av "svär yeah". Vilket solklart speglas i den svenska folksjälens kämparanda: jävlaranamma.

Med denna enkla analys kan man lätt ge följande tips om morgondagens match:
Sverige kommer att kämpa till sista minuten, medan Paraguay svarar med att sätta hårt mot hårt.

Hur man tolkar Trinidad och Tobago skall vi inte ens gå in på.


* Betyder ungefär: Jag skall slå dig på truten, pajas.

2 kommentarer:

Anonym sa...

hahah fan va bra.

Anonym sa...

Hahahaha... klockrent!
/s