september 05, 2006

Skördedags

Det är faktiskt en helt underbarkänsla som infinner sig nu när höstluften börjar blåsa in. Det är många som sörjer att sommaren säger tack och hej för den här gången. Men jag kan inte låta bli att älska den här årstiden. Visserligen är sommarsverige väldigt fint, men om jag skall välja favoritårstid så blir det nog antigen tidig höst eller sen vår. Den här höga svala höstluften som blåser in nu. Den är fortfarande ljummen, men inte tryckande. Himlen är ljusblå men solen steker inte. Jag bara älskar det.

Och nu när vi har villa är det än mer påtagligt. Våra tomater, som bara var små frön i våras, är nu mäktiga och meterhöga. Det hänger många röda härligheter på grenarna. Vad fantastiskt hemodlade tomater smakar! De på Ica känns som uppblött frigolit i jämförelse.

Nu längtar jag faktiskt lite grann efter den där helgen om några veckor när vi bestämmer oss för att göra i ordning tomten inför vintern. Ni vet klippa gräset en sista gång, kratta ihop gamla löv, ansa och gödsla lite, ställa in utemöblerna för vinterförvaring, elda löv, ris och kvistar i ett hörn av trädgården...etcetera. Iförd en skön tjocktröja, halsduk, gummistövlar och hela det kittet. På spisen puttrar en Beauf Bourgogne och en flarra Châteauneuf-du-Pape ligger på lut. Ja jäklar.

Antagligen kommer det vara så att det spöregnar, grytan koka över, halsduken kliar och jag halkar och ramlar med ansiktet rätt ner i gödslet.
Men man måste väl få drömma lite?

6 kommentarer:

smultronpaj sa...

japp. Dröm på bara. Det är det man lever för och vem vet. Det kanske slår in...

SANDRA sa...

Hm. Nu kom jag på att jag snrt ska kratta på landet.
Vilket bruakr ta typ en vecka innan det ser bra ut.
Annars tycker jagom hösten.
Småkallt och kaffe. :)

Anonym sa...

hahaha du... jobba... i tjocktröjja? Alltså, jag diggar den romantiska inställningen men somliga saker vet vi inte kommer inträffa.

Du kommer halka runt där i "tischa" och gummistövlar, sanna mina ord! ;)
/s

Tvillingmamman sa...

Och tulpanlökar måste ni plantera, så rådjuren har något att äta upp.

Själv gillar jag också hösten, både när den är grå och trist och krispigt klar och solig.
Trot eller ej men oktober är min favvomånad...

Emm sa...

Du är som jag - höstälskare!
Finns verkligen inget bättre än att känna den lagom kalla luften bita i kinderna samtidigt som solen skiner. Hur många par gummistövlar har du???
Vet ju inte var du bor, men jag kan hett tipsa om slottsparken vid Tullgarns slott. Ta en härlig höstpromenad där, åk till Trosa och fika på något av alla mysiga kaféer och på vägen hem stannar du vid Skillebygård och köper "hemodlade" mysiga och goda grejjer - typ morötter. Perfekt dag!!! Och desutom barnvänlig :-)

Vanja sa...

Det är så friskt i luften att det känns som att gå runt i en påse Vicks Blå!