september 29, 2006

Väderlekskrigsförklaring

Visst är det lätt att förstå principen. Alla undrar väl vad det blir för väder imorgon? På SVT:s och TV4:s morgonprogram visas det väder med långa och korta prognoser varje halvtimme. Hur mycket kan vädret i rimlighetens namn komma att ändras under den tiden?
Visserligen förstår jag att det inte är tanken att man skall sitta som en hösäck och titta på alla de där sex vädersändningarna. Utan tanken är väl snarare att man tittar på morgon-tv i runda slängar en halvtimme för att sedan hasta till jobbet. Och vad vore väl värre att hasta till jobbet där på morgonen utan att vara säker på vad det kommer att bli för väder. För säkerhets skull kör de, iallafall på SVT, en lite längre vädersändning varannan halvtimme, så att man verkligen, verkligen inte missar vad det är för väder att vänta.
Som grädde på moset finner vi även meteorologiska tabeller i våra dagstidningar, gratistidningar (som Metro) samt på alla tidningars och i stort sett alla tv-kanalers hemsidor.
Och om budskapet, nu mot förmodan, inte bankats in har de även väderinslag på i stort sett alla radiokanaler.

Sedan när vi kommer hem går de i de långa nyhetssändningarna igenom dagens väder, för de som råkar ha glömt vad det var för väder tidigare den dagen. För att sedan övergå till en längre femdagarsprognos med – högst osäkra – prognoser för de kommande fem dagarna.

Varför översköljs vi av dessa väderprognoser? Vem tittar på tv på morgonen för att fastställa om det behövs paraply eller inte? Det gör man väl genom att titta ut och se hur vädret verkar. Jättestora gråa moln, okej det verkar bli regn. Inte ett moln så långt ögat kan nå och Tomas Ledin på stereon – ja då blir det soligt; ta fram sandaler av plast!

Kan inte tidningar, tv, radio med mera hitta på något mer väsentligt att rapportera om än vad det kanske kommer att bli för väder?

Visst förstår jag att SMHI har ett existensberättigande. Sjörapporten är ju viktig för de som skall ut till sjöss. Luftfartsverket är säkert väldigt väderintresserade. Högst troligt också en eller annan statlig institution samt en privatperson som planerar ett utomhusbröllop eller så. Men det skulle kunna lösas med att de helt sonika tittar in på smhi.se och själva aktivit söker upp informationen. Alternativt ringer ett väderjournummer.

Sedan kan tv, tidningar och radio fokusera på något vettigare än de högst osäkra väderprognoser som tar upp medialt utrymme.

En uppmaning till TV4 och SVT: använd de där väderminuterna till att till exempel låta de musiker och skådespelare ni trots allt har med i programmet få möjligheten att göra ett framträdande till.
Det skulle göra betydligt mer för folks morgonhumör än att behöva höra: från öster kommer, troligen, den hrmm..kallfront in, som vi trodde, kanske, skulle kunna komma redan förra veckan – tre gånger per morgon.

Jag är inte helt okänslig mot meteorologer om ni nu tror det. Min morfar var meteorolog till yrket. När jag var liten och undrade över vad det skulle bli för väder på fotbollslägret så ringde jag honom. Aldrig, aldrig att jag konsulterade tv:n.

9 kommentarer:

morsan sa...

Hade ingen aaaaaaaaning om att de sänds så ofta
Dessutom stämmer de sällan, iaf inte hos oss :-)

Anonym sa...

...hahaha... Jag älskar väderprognoser! Och jo, jag tittar för att veta om det är paraply - på eller av. ;)
/s

R Skriverier sa...

S ->
Det säger jag inget om. Det jag menar att du och dina gelikar lika gärna kan söka informationen aktivt, som att den matas ut över samhället 24/7.

smultronpaj sa...

Men ibland kan det ju vara bra att vet om man kommer att behöva ett paraply längre fram på dagen.

Konstigast är väl ändå "just nu" prognoserna. Just nu har vi moln över svealand...

Genomgångarna över vilket väder osm har varit är ju också en smula underligt. -Vad var det nu för väder idag? Vi kollar progosen vetja!

Anonym sa...

Men hörru, jag söker ju informationen aktivt. Tex VET jag att det är Stockholmsprognos på TV4 straxt efter halv varje morgon. Således sätter jag på TV:n då. :)
/s

R Skriverier sa...

Ja just det. Det är lokalkanalssändningar med väder också. Det hade jag glömt. Då blir det ännu fler prognoser. Undrar hur många man blir konfronterad med per dag, 10? 15? 20?

Tvillingmamman sa...

Det som irriterar mig mest är när man får olika besked, en kanal säger en sak, tex regn i natt, och en annan att nej regnet kommer först i morgon.

Jag undviker att titta på vädret, det är ju liksom inte så att man kan ändra på vädret genom att tittat på prognosen, det blir vad det blir och då är det bara att go woth the flow.

Anonym sa...

Nope. De är inärknade i de "halvtimmes rapporter" du nämer om morgonTV. Bara det att fyran har heltimme Sverige, halvtimme lokalt.
/s

Zio sa...

Jag tittar alltid på Fyran, deras väder brukar vara "bäst" :-D