september 10, 2005

Euroflopper

14.000 kg Euroshopper-blandfärs är smittat med dödliga bakterier. Jag har sagt det hela tiden.

Meningen med Euroshopper är att ICA skall kunna kränga saker till rimliga priser utan att tappa ansiktet på själva namnet ICA. Våra fina saker heter ICA, dom är bra och goda. Vill du att de skall vara billiga också finns Euroshopper -- billigt och hyfsat.

Vad är det jag har sagt hela tiden då? Jo, tanken med Euroshopper är säkert bra. Vettiga priser är alltid bra. Men för att åstadkomma det, utan att göra avkall på den vinstmarginal som ICA har per såld vara, måste det tummas på kvalitén. Det är inget att hymla om. Euroshopper är inga lyxartiklar. Men det spelar ofta ingen roll. Muggpapper som muggpapper. Kaffefilter som kaffefilter. På något sätt.
Men så fort jag såg att de började sälja Euroshopper-brandade färskvaror så började jag ana oråd. För med färskvaror går det inte lika lätt att tumma på kvalitén. Muggpapper utan gulliga lamm tryckta som bård och utan tecknad reklamfilm med fabeldjur, går ju rimligen att sälja billigare. Men hur gör de med kött?

I Europshoppers blandfärs fanns femtio procent dansk gris och femtio procent irländsk ko. Allt hitfraktat och sedan nermalt och paketerat i Västerås. Efter det utkört per lastbil till affärer i landet. Tanken på hur många dagar det var sedan de där 50 procenten irländsk ko gick och betade gräs på slätten i irland får mig verkligen att undra: vad förväntade ni er?
Man kan inte bereda mat såhär! Det säger sig självt.
Visserligen var just det här köttet smittat innan det kom till Sverige, men ändå.

För mig är det obegripligt att det går att köpa blandfärs i Sverige som kommer från Danmark och Irland. Vad gör den här? Vad kostar det inte att skicka hit djuren? Vad kostar det inte för miljön att skicka danska grisar hit, medan svenska grisas skickas till Italien och blir prosciutto. (Jo, det förekommer det också.)
Det är säkert inget fel på danska grisar, finska ägg och brasiliansk oxfilé. Men det är något som är mycket märkligt i världen när man hittar dem i köttdiskarna i Sverige.

Delikatessimport är givetvis okej, men det är inte det det här handlar om. Det här handlar om 14.000 kg dansk/irländsk blandfärs som verkligen inte borde vara här.

4 kommentarer:

SANDRA sa...

Bra att du tog upp det.
Då slipper jag.
Men jag håller med dig!

Anonym sa...

Att fundera på varför köttet blir smittat har inte rört dig tanken?

Att djuren måste gå omkring i bajs och på så sätt få bakterierna i sig från början? Det händer så väl utomlands som på svenska gårdar.

Du säger inte nej till den behandlingen genom att köpa "dyrare" varor utan genom att inte köpa varan alls.

Tänk till en gång extra nästa gång.

Rich sa...

Att det sen inte var någon smitta i Euroshopper färsen verkar ha gått all media förbi... nej orsaka en jävla hysteri bara för att märket Euroshopper låter kasst... att sen "En rejäl middag från Källby" säkert innehåller samma kött det reagerar ingen på Preliminära provsvar visar att det inte finns farliga bakterier i den återkallade Euroshopper-köttfärsen sista förbrukningsdag 07092005. För mer information se www.norrtalje.se

R Skriverier sa...

Anonymous->
Givetvis har jag tänkt på det. Men det var inte det ämnet jag tog upp i det här blogginlägget. Jag skrev angående en globaliserad köttmarknad.
Hanteringen av boskap kan bli ett annat blogginlägg, men det var inte det här.

Rich->
Nej, det verkar (som mycket annat) vara någon form av tidningsanka. En klassisk höna av en fjäder. Men det gör inte saken mindre angelägen egentligen.
Det är fortfarande lika konstigt att det är danska grisar och irländska kor, i svensk blandfärs.