september 13, 2005

Sågad av Skugge

Jag upptäckte att jag blivit totalsågad av Linda Skugge. Det är lite roligt för hon länkade till min blogg för några månader sedan och då bara i en uppräkning av "pappabloggar", som hon kallade det. Det är en etikett som jag aldrig satt på min blogg. Det här är min blogg. Mina skriverier.
Men jag är ju pappa, så jag skriver givietvis om min son. Dessutom kanske extra mycket nu när jag är pappaledig. Men "pappa-blogg"? Jag vet inte.

Nåja, förra gången hon länkade till min sida var det i egenskap av pappablogg. Nu länkas jag i egenskap av skitdålig pappablogg. Det går utför, onekligen...

Läs Lindas inlägg här..
...och här

Jag svarade Linda med ett mail, det finner ni här:

From: R. Skriverier
Date: Sep 13, 2005 11:56 AM
Subject: Du länkade till min blogg...
To: mail@lindaskugge.se

Hej Linda.

Jag såg imorse att besöksstatistiken skjutit i höjden på min blogg. 95% av besökarna idag kommer från din blogg, så jag antog att något var i görningen.

Jag besökte din blogg och där var en totalsågning av mig.* Det är väl okej, alla får väl tycka vad de vill. Men jag tycker kanske att jag har någonslags rätt till att komma med någotslags svar.

Vad är det som är så upprörade med att jag kollade på Seinfeld medan grabben sov? Du verkar ju ha flera barn. Men jag har bara ett, och han är nio månader gammal. Dom sover ganska mycket i den åldern fortfarande, om du kommer ihåg. Jag förstår att det är stressigt med flera barn och hund och villa och allt man kan ha. Men vi bor i en ganska trång tvåa (50kvm) och har således inte så många husfasader att måla, så mycket gräs att klippa etc.

Det finns många nackdelar med att bo så litet (vi drömmer faktiskt om att ha råd med en kåk någon gång). Men så länge vi bor här, och grabben är liten, får man väl framhålla som en compact-living-fördel att det inte finns sådär vansinnigt mycket att göra i lägenheten. Visserligen får man köra ett par diskmaskiner om dagen och en och annan tvättmaskin. Men det är ganska lätt att hålla denna lilla lya ren och fin,
trots att grabben kräver uppmärksamhet nästan hela hans vakna tid...
...och har jag tur så hinner jag med ett par Seinfeld-avsnitt också. Och jag ser inte alls något fel i det.

Det vore snällt om jag fick en chans till en smula upprättelse. Eller iallafall ett svar.

Med vänlig hälsning
Herr R

* Denna mening är något ändrad från den i originalmailet jag skickade till Linda. Det berodde på ett missförstånd: jag tolkade Lindas text som att det var en tredje person inblandad och att Linda bara citerat henne. Så är inte fallet, alla ord är Lindas egna -- i det första inlägget. I det andra rör det sig om ett tydligt citat.


--------

Mitt nu omdiskuterade inlägg finner du här under. Vad tycker du?

50 kommentarer:

Anonym sa...

Ojojoj. JAg fattar ingenting.

//LE

Lila sa...

Men snälla nån!! För det första måste jag få säga att man är inte mamma eller pappaledig för att hålla full markservice till alla andra i hushållet. (Visst det är en fördel men det är inte poängen) Sedan, med handen på hjärtat, visst gör väl även vi kvinnor annat än tar hand om barn och hem när vi är hemma?! Det har då iallafall jag gjort! Jag har 4 stycken barn hemma med alla möjliga och omöjliga aktiviteter samt alla deras kompisar som springer in och ut hos oss att passa på, handla, städa, tvätta, diska, planera, skjutsa, måla, klippa gräs, göra läxor, natta, bada, osv. Men, detta till trots så hinner även jag med, (man måste få ta sig tid) "annat". I mitt hushåll är vi faktiskt två vuxna och det är inte mer än rätt att man hjälps åt.
Släpp på prestigen, släppna av och njut av barnledigheten, den är kort och kommer inte tillbaka. (Vad gör det om det står lite disk på bänken, lite tvätt i maskinen och damm under sängen? )
Sedan kan det ju faktiskt också vara så att man har ett barn som vaknar mycket på nätterna och då kanske man behöver vila när barnet sover. Sedan kan man ju vila på olika sätt. Såå, sluta gnäll och börja njuta och snegla inte på hur andra gör/är, lev som det känns bäst. Tiden är nu!

R Skriverier sa...

Lila:
Tack. Det är ungefär så jag tycker också.

Herr R

åsa sa...

Jag är oxå föräldraledig med min lille son (snart 1 år) och visst gör även mammor annat än sköter "hemmet" när man är föräldraledig(just nu bloggar jag ju t ex)! Det viktigaste är ju att ta hand om barnet, mysa, leka, mata, natta osv. Min sambo har varit pappaledig i 2 mån och han klarade det absolut lika bra som jag! Han lekte nog faktiskt mer med vår son än vad jag gör, för jag ska hinna med en massa annat som städning, bakning, laga mat, tvätta. Å visst är det bra att få sånt gjort men jätteonödigt att döma ngn för att han eller hon ser på tv när barnet sover! Löjligt.

Anonym sa...

Saker händer inte spontant, häpp där vek kläderna ihop sig själv, häpp där försvann den smustiga disken. Den förälder som inte kan se eller låter bli att se skitgörat tar inte sitt ansvar. Enas om att dela upp ansvaret, annars kommer en av föräldern trilla dit och häpp vara den som fixar alla tråkiga sysslor. Idiotförklaringar som att pappan leker så bra med barnet, gör en massa skojiga utflykter och därför inte har tid att göra hushållssysslor håller inte- är du förälder eller "lekfarbror"?

Johanna sa...

Hej,
liiite för mycket TV-tittande för min smak men som sagt, varför hetsa upp sig för det när bebben sov? Det viktigaste är väl vad man gör den vakna tiden? Sy i namnlappar verkar overkill, skaffa märkpenna.

R Skriverier sa...

Anonymous->
Nej precis. Men det var ju inte frågan om att titta på Seinfeld, istället för att städa. Det var inte frågan om att leka med knodden medan någon annan gör allt grovjobb.
Så jag tolkar det som att du håller med mig.

Johanna->
Smaken är olika. Men det var aldrig min mening att beskriva en ideal-dag i mitt liv. Jag skrev om min dag som den var då, iförrgår. Igår såg jag inte ett enda tv-program vad jag kan minnas. Det varierar ju självklart.

Jessica sa...

Hej,
jag läste först Linda Skugges inlägg och trodde då du var världens latmask som inte gör nåt annat än ser på tv. Men nu när jag har läst ditt inlägg tycker jag nog att Linda inte har nåt att komma med. Att ta hand om ett barn kräver ju full koll dygnet runt så då är det väl inte mer än rätt att man tar en stund för sig själv när barnet ändå sover. En stressad förälder kan inte vara en bra förälder. Men Linda verkar vara lite Martha Stewart wannabe..;) Diggar dessutom själv oxå tv-serier på dvd, jättebra avkoppling.=)

R Skriverier sa...

Jessica->
Jo, jag förstår inte heller vad Linda medade, egentligen.
Om man undrar hurdan jag är, så är det väl bara att läsa min blogg här. Där står det svart på vitt vad jag tycker och hur jag tänker.
Jag tycker att den ger en ganska bra bild av mig.
Men hon verkar inte ha läst, mer än den raden om Seinfeld.
Nåja :)

/Herr R

Helena sa...

Jag blir mer sugen på att skaffa barn av att läsa din blogg än av att läsa Lindas. Allt ska städas h e l a tiden. Varje dag spritas toaringen, man är ohygligt snuskig om man inte byter handdukar fyra ggr per vecka osv. Jag skulle aldrig orka! Och vad gör fru Skugges man hela dagarna?
Bestäm du själv vad tiden ska läggas på, så länge du inte lämnar all markservice till frugan ;)

Helena sa...

oj, nu blev det dubbelt.
Skulle ju säga en sak till. Det är så trist att hon enbart verkar döma efter ett inlägg. Klart man inte är lika aktiv varje dag.

Anonym sa...

Jag är småbarnsfarsa jag också. Jag hade ett hus att greja med när jag var pappaledig, så mina dagar såg mer ut som den Linda Skugge refererade, än din. Men vafan var det för del på din dag? Och vafan har det att göra med att du är man? Jag när ett litet hopp i mitt bröst, ett hopp om att inlägg som det hon gjorde om din blogg till slut ska få hennes stora läsarskara att inse att hon är helt vettlös.

R Skriverier sa...

Helena->
"Jag blir mer sugen på att skaffa barn av att läsa din blogg än av att läsa Lindas."

Det var snällt sagt. Precis vad man vill höra! Tack :)

Anonymous->
Min förhoppning är ju att även vi skall bli villaägare en vacker dag. Ser med nöje fram emot gräsklippning och replokalen jag och frugan tänker bygga i källaren.

Anonym sa...

Ibland undrar man hur hon tänker??? Jag tror inte att hon fattar att alla inte har det som hon... Jag blev jävligt upprörd när hon önskade att Charlotte Perrelli skule få ett kolikbarn.. Båda mina barn har sovit hela nätter from 2 mån ålder, medans min kompis båda barn har haft kolik... Alla barn och människor är ju olika och har olika förutsättningar...

Anonym sa...

Håller på dig. Som trebarnsmamma varvar jag dagarna mina med barnaskötsel, "fria aktiviteter" (bloggning, läsning, TV etc) och hushållsbestyr...annars går man ju under ju.... Undrar faktiskt vad Linda Skugges man gör, honom läser man ju aldrig ett smack om att han gör ngt där hemma i Skugge-familjen./maria

Martina sa...

Jag tycker att du verkar vara en jättebra pappa och att du självklart måste få lite egen tid. Linda Skugge är ju helt ute och cyklar. Hon verkar vara helt hysterisk med all bakning och målning. Och jag undrar också vad hennes man gör om dagarna och kvällarna. Stå på dig och ta inte åt dig av hennes gnäll!

Rickard sa...

Fru Skugge har magsår. Inte så konstigt kanske.

Emma-Maria sa...

Oj oj oj... Linda Skugges sanna sida kommer verkligen fram när hon hör om andra som har det "bättre" än hon själv. Sen tycker ju jag personligen att det blir vad man själv gör det till. Jag tror inte att Linda och alla andra OTROOOLIGT upptagna mammor skulle dö om dom läste en tidning, kollade på tv, pratade i telefon etc. istället för att städa kylskåpet, frosta av frysen, leta efter dammråttor, rensa avlopp, måla trappor... Varför är kvinnor idag så BESATTA av att allt ska vara perfekt? Det behöver inte var perfekt allting. Varför inte ta dagen som den kommer, gör nåt kul med dina barn. Släpp tjurskalligheten och må bra istället. Det är vetenskapligt bevisat att män har mellan 8000-10000 nervtrådar medan kvinnor har 12000-14000 nervtrådar (som, för den som inte vet, betyder att män har svårare att göra två saker samtidigt, eller ha flera bollar i luften. Så med andra ord, om du vill ha något gjort så BE om det. Det är så jävla typiskt kvinnor att bli irriterade över att mannen inte tvättat, städat, diskat osv.. Men vad gör de åt saken? Jo, de tiger ihjäl sig tills ilskan blir så stor att det spricker. Och då tar det hus i helvete. En gång för alla, män kan inte se vad kvinnor tänker. Man måste säga det till dom. Och jag LOVAR, varken du eller barnen dör av att slappna av ibland och låta allt ligga i en timme. - Stolt, ung, barnlös (men uppväxt med tre bröder) kvinna.

Ina sa...

Jag tycker din dag låter underbar. Inte fan gick jag omkring och städade som om det brann i baken på mig bara för att barnet låg och sov. Man måste ju passa på att vila själv också för tusan.

Det är väl klart att det är vettigt att plocka ur diskmaskinen och hålla lite allmän reda i hemmet. Men man ska ju inte dräpa sig på kuppen. Det låter som att det bara är en tidsfråga innan Skugge går in i väggen med den farten.

Jag håller på dig.

Ulrika sa...

Jag tycker att du verkar vara en fantastiskt bra pappa.

Har inte Linda Skugge precis skrivit om hur mycket hennes man var borta under barnens uppväxt? Sen tycker hon att du beter dig illa för att du ser på Seinfeld. Linda borde läxa upp sin egen karl istället för att ta ut frustrationen på andras.

och är det inte underligt att Linda använder som ett mantra "JAG städar, JAG lagar mat, JAG tar hand om ungarna".
Var är hennes man egentligen?

MVH
Ulrika

Anonym sa...

..undrar om det har nåt med Luther att göra? - min mamma var oxå sån .. "sitt inte där och glo på TV - gör nåt nyttigt!" - den som latar sej är ond..

R Skriverier sa...

Martina, Emma, Ina, Ulrika och Okända->

Tack så mycket för era fina ord. Vad glad jag blir!

/Herr R

karolina lassbo sa...

Please.. Kan du inte länka till det som Lotten skrev också? Ja har smällt handen i en TV idag, har ont och kan inte sitta och scrolla... =(

MVH Karro på Glamourbloggen

http://karolinalassbo.blogspot.com

Lotten Bergman sa...

Lotten har INTE skrivit något om detta. Lotten har tipsat Linda om R Skriverier. Punkt.

R Skriverier sa...

Det råder någonslags förvirring i vad denna Lotten har skrivit om detta. Linda Skugge skrev lite tvetydigt på sin blogg och det var inte helt glasklart om vem som skrivit vad.
Men nu är det här ovan svart på vitt från Lotten själv. Hon tipsade bara Linda om min sida i största allmänhet. Alla ord är Lindas egna. Sedan i blogginlägget efter citerar hon någon Annika, men då rör det sig om ett tydligt citat.
Jag skall ändra i min text här ovan, så att eventuella missförstånd elimineras.

/Herr R

annika b sa...

Grejen är väl att det på din lista inte finns skymten av golvtvätt, undanplockning, geggatorkning, klädlagning, alla de där tusen småsakerna som i alla fall min småbarnstid var fylld av. Å andra sidan bloggar Linda 18 ggr om dagen, läser Sylvia Plath och skriver böcker och bakar paj och plockar blåbär... Den mera avslappnade tonen i din dag låter ju klart mer lockande, måste jag säga, även om jag undrar hur du får till det. Men så hade jag tvillingar också.

F ö blir jag konstant vansinnig på LS för hennes hysteriska verksamhetsiver och mobbning av andra, särskilt det senare. Det enda positiva med hennes blogg är att vardagliga saker så att säga kommit på tapeten - om än i form av sprutkräkningar.

R Skriverier sa...

Annika B->

Det där blogginlägget som LS syftade på var ju bara en dag i mitt liv. Det är ju inte så att jag har påstått att alla mina dagar ser ut så. Det var snarare så att jag fick tid att blogga lite när grabben hade somnat och jag hade inget världsomvälvande att skriva om, så jag skrev ner min dag i ganska precisa tidsgrupperingar.

Om LS hade läst nästa blogginlägg av mig, så hade hon där kunnat läsa:
"...gjort idag - Tagit hand om grabben, diskat, tvättat, hängt tvätt, lagat lunch, gått och handlat, löst soduko, bloggat, lyssnat på radio."
Det inlägget är precis under det om Seinfeld-tittandet. Men jag antar att LS inte orkade skrolla så långt...och så kan det ju vara.

lisa sa...

jag tror att Linda inte bara är fast i sin tonårsperiod och gillar att mobba alla som inte är precis som hon (och på så vis höja sig själv till skyarna), utan även att hon är attans bitter. du vågar skriva hur en dag verkligen är, och det funkar ju inte. problemet är kanske att hon inser att hennes extrema 'hemmafru'blogg kanske inte är så sanningsenlig?

titta du på tv när du vill och låt Linda sprita sitt hem, barn och man. to each their own.

Anonym sa...

Herregud vad skönt att människor håller på dig. Jag började undra om hela Sverige bestod av Linda Skugge-människor som spenderade massor med tid på att tracka andra för deras livsstil. Du verkar ha fattat att man ska ta hand om sig själv, sitt liv och sin pappaledighet istället för att finputsa lister och sådant. En otroligt mcyket skönare livsstil verkar det som. Heja!

SANDRA sa...

Jag har aldrig tittat så mycket på TV som när kidsen var pyttesmå!

DET ÄR NYTTIGT ATT LATA SIG!!!

Anonym sa...

För övrigt känns det galet fånigt att hoppa på och hänga ut någon p.g.a ETT inlägg om hur EN dag såg ut. Hur långt tänker man då, egentligen?!

Anonym sa...

jag tycker Linda Skugge har rätt!

Hon rörde väl vid en öm punkt kanske...

Nemo sa...

Det finns ett talesätt som innefattar bortsprungna hovdjur. På något sätt kunde det möjligen appliceras på Linda Skugge..?

Mia på barnsidan sa...

Läs min blogg;
http://www.barnsidan.se/cldoc/1354.htm

Det är smartlat som är det nya!

Anonym sa...

Det finns en sak som märkligt nog ALDRIG nämns när det handlar om Supermamman Linda och hennes iver att klanka ner på alla andra mammor och pappor. Hon utger sig vara för jämställdhet men sedan hon startade blogg framgår det oerhört tydligt vem som gör vad i Skugge-hemmet. Dvs Linda skurar och skurar bort alla sina nojor medan Johan gör ... JA VAD? Tar hand om barnen?? Näpp, Lindas område. Diskar?? Nä, det gör supermamman själv, helst samma disk fem gånger.
Med tanke på att han bara omnämns i egenskap av hennes "snygge man" kanske han är på skönhetssalong all sin vakna tid? Eller, ve och fasa: HAN KANSKE KOLLAR PÅ SEINFELDAVSNITT hela dagarna... På tal om den ömma tån.
Är själv gift med en musiker/frilansskribent som är hemma (med mig och barnen) hela dagarna och vi delar rakt av på ansvar för barn, hem, jobb, trädgård och inte minst alla tv-serier på dvd som måste hinna ses! Bästa lösningen (för oss alltså) men Linda lever inte alltid som hon lär.
/Johanna

R Skriverier sa...

Tja, som jag sagt tidigare: alla är vi olika. Jag skulle inte dömma ut någon på grund av ett blogginlägg, där en dag i livet redovisades.

Men det är jag det :)

/Herr R

Mimsey sa...

Linda skriver inte om sin man, det har hon tagit upp flera gånger. Enda gångerna hon har gjort det har varit när han har en spelning, så hon har väl gjort lite gratisreklam för honom.

Vad han gör i hushållet vet vi alltså inte, för hon skriver inte om sin man.

Fö. tycker jag inte man är föräldraledig för att lata sig heller. Som man brukar säga: "det är mina skattepengar som betalar för det".

Att döma av kommentarerna kollar folk mest på dvd när de är föräldralediga. Då tycker jag föräldraledigheten ska avskaffas så får föräldrarna jobba och också bidra med något.

Tonårsmorsa sa...

Vet inte riktigt vad jag ska tycka. Klart man har rätt att göra annat än att städa o hushållsarbete, samtidigt har jag en KÄNSLA av (baserade på egna erfarenheter, som kanske inte alls stämmer med resten av världen?) att de flesta män har svårare att SE vad som "behöver göras". Men det är DIN pappa-ledighet och jag tror ni är mest ense om vad det ska innefatta, utan hela sveriges tyckande! Extra-plus-poäng för att du är pappa-ledig! Kram & Lycka till!

George sa...

Seinfeld sänds väl inte på dagarna?

Thomas sa...

Ett par lösrykta tankar...för att kunna sprida glädje tror jag att det är bra om man själv är glad. Hru blir man då glad, jo genom att göra saker som får en att må bra. Det gäller att hämta energi för att kunna ge det vidare. Det är ju en poäng i att få sin familj och omgivning att må bra. Det kan ju vara att exempelvis se ett Seinfeld-avsnitt. En vän till mig menar att det lutherska tar alltför stor plats....nån skrev nåt i den här stilen..."...ATT LATA SIG ÄR ATT VARA OND"...!? Vissa kanske har det lättstädat hemma och det tar således lite tid att städa. Det kanske är ok att ta det lungt ett tag då? Min erfarenhet som är alltför liten för att kunna säga något med säkerhet, men de få kvinnor jag träffat sa inte alltid vad de ville med en gång utan plötsligt, (enligt min mening) blev upprörda över städning eller nåt annant som de fann viktigt och som jag inte "såg" 3eller förstod att jag skulle säga eller fråga henne om. Jag tror att vi lärt oss att se, tala och tänka på lite olika sätt som män och kvinnor trots att vi har så mycker gemensamt...Grejejn är väl också det att jag tycker att så länge det inte ser"för djävligt ut" (en definitionsfråga) så föredrar jag att lägga tiden på något som gör mig glad...får mig att må bra...Då blir ajg också inspirerad, lycklig och får kraft att göra saker för och med min kvinna. Såklart att vi delar på städning, jag gör det som hon tycker är tråkigt och tvärtom..jag diskar nästan alltid..som exempel.

R Skriverier sa...

Hej igen.

Vill bara påpeka att ni inte skall hänga upp er på Seinfeld. Det är inget jag ligger och tittar på hela dagarna medan lägenheten ruttnarm ihop.

Vi har inte skitigt och stökigt hemma. Vi har det riktigt fint och trevligt, faktiskt.

Mimmi sa...

Hej R,

Nej lägg av nu, OCH om du inte städar, lagar mat, målar taket, steraliserar allt du ser, vem faaan bryr sig!!??? Du är väl pappa ledig för att umgås med din son, inte flänga runt.
Bry dig inte om hennes kommentarer hon tror ju gärna att hon är above all. Efter att ha läst din blogg verkar du vara en stört skön pappa..UTAN NOJOR om det ena eller det andra som vissa andra...ahem...

Daddy Fool sa...

I sammanhanget var det nog en jäkla tur att hon inte läste *min* blog... ;)

Du har förstås helt rätt, R. Stå på dig. Vad är mest skadligt för ett barn?

a) En dammråtta i vardagsrummet
b) En odiskad tallrik i diskhon
c) Föräldrar på gränsen till nervsammanbrott

Anonym sa...

Alltså, jag brukar digga Skugge, men va' fan... Såg absolut inget fel på din dag där (även om jag inte har ungar och 'vet'). Det är väl bra att du inte öevrstädar hemmet så ungen får allergi sen? Det är väl bra att du inte stressar fram magsår som Linda? Nej, fortsätt ta det lugnt... Så länge din fru inte tvingas jobba OCH städa/laga mat/etc, så är det klart du ska kunna slöa när du har nån timme ledig.

Anonym sa...

Linda Skugge har som vanligt en poäng i det hon skriver - jämför din dag med hennes..

Johanna sa...

Var och en blir salig på sin fason. Skugge gillar toaringar och du gillar Seinfeld. Det upprör inte mig det minsta.

Om Seinfeld upprör din fru, kanske det är läge att omvärdera tittandet. Om inte, behöver du ju inte ägna ytterligare en tanke åt Skugge och hennes sätt att se endast i svartvitt.

M sa...

Usch vad hon är hemsk! Diggade henne förut, men nu är hon bara elak. Vem har sagt att hennes sätt är det bästa?

Nä, fy fabian för henne!!

Stellan Ekman sa...

Fattar inte varför "jätteduktiga" Skugge får så stort utrymme. Jag tycker bara hon är tråkig.

Emma-Maria sa...

Jag undrar om Mimsey och alla andra som tycker likadant känner någon som har barn, eller själva varit föräldralediga??! Det hörs väldigt väl på namnet att föräldraledigheten är till för att umgås med sitt barn. Om det vore något annat så skulle det väl (åtminstone i Lindas fall och ni andra) heta städledighet. Och inte faan tänker jag betala skatt för att kvinnor/män är hemma på sin föräldraledighet och städar ihjäl sig. DESSUTOM så är det inte föräldraledigheten som ska bort om vi ska dra ner på skatterna. Vi kan ju börja med att 2/3 delar av bensinen är skatter, Göran Persson tjänar 100 000 kronor i månaden (ja, det förtjänar han ju verkligen med den hööööga utbildning han har, för att inte tala om hur braaa allt blivit sen vi satte honom i stolen). Bensin betalar han inte ens för. Vilket han gott och väl skulle kunna göra med sin feta lön. Så kom inte och inkräkta på vad andra gör på sina föräldraledigheter och skyll på skatteproblem, för Sverige har MYCKET värre skatteproblem än så. Vilka dom är tänker jag inte ens gå in på..... Det kan folk med sunt förnuft räkna ut själva.

Anonym sa...

vad jag letade efter, tack